Dijon

Datum plaatsen bericht 7 April 2015
Categorie van het artikel Steden Frankrijk

Dijon is een Franse stad in het oosten van het land. De stad is de hoofdstad van de regio Bourgogne ofwel Bourgondië en het departement Côte-d’Or. Dijon staat onder andere bekend om de mosterd die uit de stad komt maar heeft ook mooie bezienswaardigheden zoals de kathedraal van Dijon, het Musée des Beaux-Arts en De Notre-Dame van Dijon.

De geschiedenis

De geschiedenis van de stad begon tijdens de neolithische periode. Over die tijd is verder niets over bekend, het bestaan ervan is via archeologische vondsten gebleken. De 'echte' historie begon dus in de tijd van de Romeinen toen de stad een Romeinse plaats was. Destijds had Dijon de naam Divio, wat de heilige fontein betekent. In die tijd werd de stad vooral gebruikt als tussenstop van Lyon naar Parijs. Dit was ook het geval met betrekking tot de handel. Toen de Romeinen het Christendom in hun rijk wilden invoeren ging dat in Dijon niet zonder verzet. Zo werden veel mensen gemarteld tot ze uiteindelijk bekeerden tot het Christendom.

Van het begin van de 11e eeuw tot aan het eind van de 15e eeuw was Dijon het thuisbasis van de Hertogen van Bourgondië. Dat bracht enorme rijkdommen en macht met zich mee. Mede hierdoor werd Dijon één van de grootste centra van kunst, studie en wetenschap van Europa. Het hertogdom van Bourgondië speelde een belangrijke rol in de omschakeling van de middeleeuwen naar de vroegmoderne tijd. Dijon is in de eeuwen daarna meerdere keren belegerd geweest. Eerst in 1513 toen de Zwitsers samen met de imperiale legers de stad binnenvielen. In 1814 vielen Anti-Napoleontische coalities de stad binnen en de Pruisen deden hetzelfde in 1870-1871. Ook in de Tweede Wereldoorlog werd de stad binnengevallen, net als de rest van Frankrijk. Toen Dijon bezet was door de Duitsers, hebben de Amerikanen de stad gebombardeerd voor de bevrijding. Op 11 september 1944 is dit ook gelukt en hebben de Amerikanen samen met het Franse verzet de stad bevrijd.

De bezienswaardigheden

Dijon heeft veel bezienswaardigheden die het zeker waard zijn om te bezoeken. Een voorbeeld hiervan is het Musée des Beaux-Arts. Het museum was vroeger een paleis van de hertogen. Alleen het paleis zelf al is prachtig en dan is er ook nog de kunst. De collectie van dit museum is vrij groot met mooie werken uit verschillende perioden. Ook de kathedraal van Dijon is prachtig en verdient het om bezocht te worden. De bouw van de kathedraal is al in de 13e eeuw begonnen en is vernoemd naar de eerste bisschop van Dijon. De kathedraal heeft zonder veel te veranderen vele oorlogen doorstaan. De Notre-Dame de Dijon is ook zo’n voorbeeld van een prachtige gebouw. De bouw van deze kerk is ook in de 13e eeuw gestart. De kerk Rooms-katholieke kerk is in gotische stijl gebouwd en ligt in het hart van het oude centrum van de stad. Er is nog veel meer te bezichtigen aan gebouwen, kunst, cultuur etc.