Brest

Datum plaatsen bericht 31 March 2015
Categorie van het artikel Steden Frankrijk

Brest is een stad in Noord-West Frankrijk, gelegen in het departement Finistère, regio Bretagne. Brest werd in de middeleeuwen belangrijk, dat kwam door het kasteel die er stond. De stad heeft enkele elite scholen met onder andere het École Navale, de Franse Marine Academie. Brest is dan ook de op één na belangrijkste militaire haven van Frankrijk.

De geschiedenis

Brest is een stad waarvan voor 1240 niets definitief bekend is. In 1342 werd de stad veroverd door Engeland, maar werd daarna weer onderdeel van Frankrijk door middel van huwelijk.

De voordelen van Brest als havenstad werd pas voor het eerst gezien door Kardinaal Richelieu. In 1631 heeft hij er de eerste haven laten aanleggen. Als snel werd dit de basis voor een militaire haven voor de Franse marine. Later werd de haven namelijk herbouwd en werd er verdediging gebouwd. Aan het eind van de 17e eeuw hebben de Engelsen Brest aangevallen, maar ze werden verslagen. In de 18e eeuw zette de positieve veranderingen door en bleef de stad zich ontwikkelen.

De twee wereldorlogen

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd Brest veel gebruikt voor het vervoer van Amerikaanse soldaten naar Frankrijk. De soldaten werden per boot naar Brest gebracht waar ze uitstapten. De Amerikanen vestigden er ook een militair vliegstation, maar deze werd na de oorlog gesloten.

Brest is in de tweede wereldoorlog bijna totaal verwoest
Tijdens de Tweede Wereldoorlog is Brest, net als de rest van Frankrijk, ingenomen door de Duitsers. De Duitsers hielden in de stad een groot U-boot onderzee haven. Toen de geallieerden in 1944 Normandië bestormden werd de stad bijna in zijn geheel verwoest. Slechts een klein deel van de gebouwen stond aan het eind van de oorlog nog overeind.

Na de oorlog heeft West-Duitsland een paar biljoen aan Duitse Mark moeten betalen voor de reparaties en daklozen. In 1972 heeft Frankrijk in Brest een nucleair wapenbasis gevestigd. Dit basis is vooral als afschrikking gebouwd, het was namelijk de tijd van de koude oorlog tussen de Verenigde Staten en de Sovjet Unie.

De bezienswaardigheden

Brest heeft de Pont de Recouvrance als meest bekende bezienswaardigheid. Deze brug is erg indrukwekkend. De oudere gebouwen, waar de stad eerder rijk aan was, zijn in de Tweede Wereldoorlog bijna allemaal verwoest. Het Château de Brest is een voorbeeld van een oud gebouw dat de oorlog wel overleefd heeft. Dit kasteel is het oudste monument van de stad en is het zeker waard om te bezoeken. Het is niet alleen groot, maar tegelijkertijd ook erg mooi. Ook de Tanguy toren behoort tot de oudste gebouwen van de stad. In deze mooie toren is een museum over de geschiedenis van de stad. De oudste kerk, de Saint-Seuveur, is gebouwd in 1750. De kerk is niet heel erg groot maar maakt wel onderdeel uit van de geschiedenis van de stad, waar helaas niet veel meer van over is.