Bayonne

Datum plaatsen bericht 29 June 2015
Categorie van het artikel Steden Frankrijk

Bayonne is een stad gelegen in het Zuid-Westen van Frankrijk. De stad behoort tot de regio Aquitaine en het departement Pyrénées-Atlantiques. Bij de stad komen de rivieren de Adour en de Nive samen. Ook ligt de stad dicht bij de Atlantische Oceaan en bij de Pyreneeën, dit is één van de redenen waarom de streek en de stad ideaal voor een vakantie zijn.

De geschiedenis

Wanneer de stad opgericht is, is niet zeker. Wel zijn er sporen van menselijke activiteit gevonden dat erop wijst dat de plek al zeer lang bewoond is. Ook is bekend dat de stad al van enig belang was tijdens de Romeinse periode in de eerste eeuw na Christus. Na de val van het West-Romeinse rijk werd de stad in de 7e eeuw Engels bezit en zou dat de volgende eeuwen zo blijven. Waarschijnlijk zijn er in de 8e eeuw twee invallen van de Noormannen geweest maar deze aanvallen zijn niet helemaal zeker.

Tijdens de middeleeuwen begon de stad te groeien, er werd een kathedraal gebouwd, nieuwe wijken werden gebouwd als gevolg van het stijgende bevolkingsaantal en de brug over de Nive werd vernieuwd en groter. Toen de nieuwe wijken waren gebouwd werden er ook nieuwe verdedigingswerken gebouwd om die nieuwe wijken te beschermen. In 1130 werd Bayonne belegerd door Aragon onder leiding van koning Alfonso I. Het lukte ze echter niet om de stad te veroveren omdat de Engelsen de stad goed verdedigden en de aanval af konden slaan. De stad begon zich daarna te focussen op de productie van wijn, hars en kruidige planten. Ook ging de stad zijn pijlen richten op de scheepsbouw, dit werd gecombineerd met andere activiteiten op het water zoals de visserij, vooral op walvis, en de commerciële zeevaart.

Na de Engelse overheersing ging Bayonne onderdeel uitmaken van Frankrijk. De Fransen vestigden veel verdediging in de stad vanwege de ligging dichtbij Spanje. In Spanje en Portugal werden veel Joden vervolgd, deze mensen vluchtten voor een groot deel naar Frankrijk en ook een deel in Bayonne. De Joden brachten hun chocolade en de bereidingswijze ervan mee waardoor de handel van chocolade voor veel geld zorgde. De eerste jaren van de 16e eeuw waren een slechte periode voor de stad, dat was namelijk het moment dat de pest uibrak in de stad.

Het station van Bayonne

In 1523 was het zover, de Spanjaarden probeerden Bayonne te veroveren waar eigenlijk altijd al dreiging voor was. De Fransen gaven ontzettend veel verzet maar konden de stad uiteindelijk niet houden en werd de plaats dus bezit van de Spanjaarden. Tijdens de godsdienstoorlogen tussen de katholieken en de protestanten werd Frankrijk eigenlijk compleet uit elkaar getrokken. Bayonne had daar eigenlijk niet veel last van en al helemaal niet vergeleken met de rest van de steden in Frankrijk. In de 16e eeuw keerde de haven van Bayonne weer helemaal terug, de haven ging zijn pijlen richten op de visserij in walvis en kabeljauw. De visserij zorgde voor veel geld en zo kwam er dus meer welvaart in de stad.

In de 17e eeuw braken er conflicten uit op het Franse platteland, ook de boeren van Bayonne kwamen in opstand. De boeren van Bayonnen deden niet, zoals veel andere boeren, hun jachtmessen in hun geweer, maar bedachten een soort speerachtig mes voor in hun geweren. Dit kwam bekend te staan als de Bayonet, deze messen worden nu nog steeds gebruikt en dankt de naam dus aan Bayonne, de plaatsnaam.

In 1726 werd de kamer van koophandel opgericht in de stad, in deze eeuw begon Bayonne namelijk weer op te bloeien. Vooral de handel met Engeland, Nederland en de Nederlandse Antillen was goed ontwikkeld. De welvaart van de stad duurde echter alweer niet heel erg lang vanwege de Spanjaarden die daar weer een stokje voor staken.

In de 19e eeuw werden er spoorlijnen aangelegd waardoor er veel toeristen naar de steek kwamen vanwege de stranden en het mooie weer, vooral toeristen uit Noord-Frankrijk kwamen naar deze streek. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de stad bezet door de Duitse “Totenkopf” divisie. Dit was een pantserdivisie van de Waffen SS. Na een eerdere landing in Bayonne door de geallieerden lukte het de 2e keer wel om de stad te bevrijden.

Bezienswaardigheden

Bayonne is tegenwoordig een aantrekkelijke plaats voor toeristen. De bezienswaardigheden van de stad zijn natuurlijk een leuk onderdeel daarvan, een voorbeeld hiervan is de kathedraal van Bayonne. Deze kathedraal met de naam Cathedrale Sainte Marie de Bayonne is een prachtig gebouw die zich kenmerkt door twee grote torens, deze zijn ook al van ver te zien. Ook de huizen aan de rivier door de stad zijn leuk om te zien, de stad ligt namelijk dicht bij het Baskenland en aan deze huizen is de Baskische architectuur goed te zien. De stad heeft ook verschillende musea met verschillende soorten kunst en voorwerpen, er zijn onder andere werken van Leon Bonnat te vinden.