Southampton

Datum plaatsen bericht 10 June 2015
Categorie van het artikel Steden Engeland

Southampton ligt aan de zuidkust van Engeland en is de grootste stad van Hampshire. Southampton was het vertrekadresvan de Titanic en heeft een belangrijke haven voor Zuid-Engeland. Deze haven ligt vlakbij het centrum dus als u met de veerboot komt bent u meteen op loopafstand van de bezienswaardigheden en belangrijkste winkelstraten.

De geschiedenis

Uit archeologische vondsten blijkt dat de plaats van de stad sinds de steentijd bewoond is. Southampton zelf is ontstaan door de Romeinen, die hebben er namelijk een militair kamp,met de naam Clausentum, gebouwd. Toen de Romeinen de stad verlieten vanwege de val van het West-Romeinse rijk, gingen de Angelsaksen aan de andere kant van de rivier de Itchen een woonplaats bouwen. Deze plaats kreeg de naam Hamwic, dat later Hamtun en toen Hampton werd.

Vanaf 840 kreeg de stad te maken met overvallen van de Vikingen. In de 10e eeuw werd verdediging gebouwd waarmee Southampton een redelijke plaats werd. Toen de Normandiërs in 1066 de stad veroverden werd Southampton de belangrijkste doorvoer haven van Normandië en Winchester, dat destijds de hoofdstad van Engeland was. In 1348 kwam de Zwarte Dood via de haven van Southampton in Engeland. In 1338 werd Southampton geplunderd door Franse, Genuese en Monegaskische schepen.

In de middeleeuwen werd de haven van Southampton ook belangrijk vanwege van de scheepsbouw. Er werd onder andere het bekende schip HMS Grace Dieu van Henry V gebouwd. In de eeuwen hierna is Southampton altijd belangrijk gebleven in de scheepsbouw en scheepsreparaties. Dit bleek ook in de 18e tijdens de oorlog met de Fransen, de Krim-oorlog en de Boerenoorlog.

In 1740 werd Southampton een kuuroord, in de jaren daarna werd het ook een steeds populairdere zwemplaats. Dit was op zich best raar omdat bij Southampton helemaal niet zulke goede stranden waren. In het Victoriaanse tijdperk groeide de stad verder door en ging het ook economisch gezien zeer goed met de stad, ook kwam er een spoorverbinding met Londen.

Southampton was in de Tweede Wereldoorlog de thuisbasis van de vliegboten. Ook de bekende Spitfire gevechtsvliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog zijn in Southampton ontworpen en ontwikkeld. Door de belangrijke haven en de strategische waarde van industrie en opslag was Southampton vaak het doelwit van Duitse bombardementen en werd vaak zwaar getroffen. Na de oorlog kreeg Southampton pas in 1964 stadrechten.

De bezienswaardigheden

Southampton staat bekend als een zeer gezellige en leuke stad om te bezoeken. De stad heeft namelijk mooie bezienswaardigheden en is vanuit Nederland of Frankrijk gemakkelijk te bereiken via de boot. Op deze manier kunt u ook eenvoudig met eigen auto naar de stad. Één van de bezienswaardigheden in Southampton is de Bargate. Deze oude stadspoort staat echt midden in de stad. Ook het Solent Sky museum is erg leuk om te bezoeken, vooral als u van vliegtuigen houdt of geïnteresseerd bent in de Tweede Wereldoorlog. Hier staan veel vliegtuigen waaronder de Spitfire. In Southampton is nog veel meer te doen, een voetbalwedstrijd van Southampton FC bekijken bijvoorbeeld.