Norwich

Datum plaatsen bericht 9 June 2015
Categorie van het artikel Steden Engeland

Norwich is een stad in het oosten van Engeland en de hoofdstad van de provincie Norfolk. De stad ligt aan de rivier de Wensum. In 2012 werd Norwich als eerste Engelse stad aangewezen als UNESCO stad van literatuur.

De geschiedenis

Norwich is ontstaan tussen de 5e en 7e eeuw na Christus toen de Angelsaksen zich er vestigden en er een nederzetting bouwden. De stad groeide uit tot een centrum voor de handel en commercie, maar in 1004 werd de stad aangevallen, geplunderd en platgebrand door de Vikingen. De Vikingen hadden een sterke invloed op de stad in de jaren erna. De Vikingen bleven er niet erg lang, de stad werd namelijk veroverd door Normandië. In deze tijd bleef de stad belangrijk voor de handel en werden er veel belangrijke gebouwen gebouwd. Een aantal van die gebouwen zijn het Kasteel van Noriwch, de markt, en de kerk die later Kathedraal Norman zou worden.

In 1140 werden de Joden in Norwich beschuldigd van een rituele moord op een 12-jarige jongen. Deze jongen staat nu bekend als Willem van Norwich en is na de moord heilig verklaard. In 1190 werden bijna alle Joden in de stad afgeslacht, een paar mensen konden op tijd vluchten binnen de stadmuren van het kasteel maar voor velen was dat niet het geval. Ook in de 13e eeuw werden er veel belangrijke gebouwen gebouwd. Kasteel Louis, het grote ziekenhuis en ook de Sint-Erthelbert poort. Laatstgenoemde werd gebouwd als boete voor de rel in de stad tussen burgers en monniken. In 1280 is er begonnen met de bouw van de stadmuren en deze waren in 1340 klaar. In deze tijd stond Norfolk bekend om haar handel in wol. Deze productie van wol heeft voor veel welvaart voor Engeland gezorgd. De grootste haven in Norfolk was Norwich, hierdoor werd er ontzettend veel wol via Norwich verhandeld en dit zorgde voor veel inkomsten voor de stad.

St. Peter mancroft kerk in  Norwich

In de 16e eeuw kwamen er ontzettend veel Vlaamse en Nederlandse protestanten naar Norwich toe. Deze protestanten vluchtten namelijk uit België en de Nederlanden vanwege de vervolgingen van Protestanten. Er kwamen zoveel vluchtelingen, die "strangers" werden genoemd, dat ze één derde deel van de stadsbevolking uit gingen maken. Op zich vonden de mensen in Norwich dit niet heel erg, de vluchtelingen hadden namelijk zeer geavanceerde weeftechnieken voor die tijd, en ze brachten kanaries met zich mee. Deze vogel kenden ze daar niet en werd het lievelingshuisdier van veel mensen. Hierdoor ontstonden er veel kanariefokkerijen rond Norwich. Tegenwoordig is de kanarie nog steeds de mascotte van de stad en ook terug te vinden op het logo van de voetbalclub Norwich FC. The Canaries is ook de bijnaam van deze club.

In de 18e eeuw ging het echter bergafwaarts met de stad en de rest van Engeland. Er waren binnen het land zelf conflicten en Engeland kwam in oorlog met Frankrijk. Norwich was totaal verdeeld over de partijen van het landelijk conflict waardoor er niet snel een oplossing kon komen. Maar de oorlog met Frankrijk was ook een groot probleem, koloniale gebieden werden namelijk veroverd door de Fransen waardoor het wol nergens meer naar toe kon worden verhandeld. Dit was de oorzaak tot loonsverlagingen en werkeloosheid, mensen gingen de straat op en richtten acties op tegen fabriekseigenaren.

De bezienswaardigheden

Norwich is in de jaren daarna steeds een productiestad gebleven. Daarnaast komen er ook steeds meer toeristen vanwege de gezellige stad en prachtige bezienswaardigheden. Een voorbeeld hiervan is de St. John's kathedraal van Norwich. Vooral vanwege de prachtige buitenkant is de kathedraal zo bekend. Een ander prachtig gebouw in de stad is de St. Peter mancroft kerk. De bouw van deze kerk is in 1340 begonnen en heeft een grote toren aan de west zijde van de kerk. Er zijn nog veel meer mooie gebouwen te bezoeken, maar in Norwich kun je nog veel meer doen. Het voetbalstadion van Norwich FC bezoeken bijvoorbeeld.