Londen

Datum plaatsen bericht 9 June 2015
Categorie van het artikel Steden Engeland

Londen is de hoofdstad en tevens de grootste stad van Engeland en het Verenigd Koninkrijk. Londen heeft grote invloed op de hele wereld en wordt als een van de traditionele alfa-steden aangemerkt, samen met New York, Tokio en Parijs. Door de stad stroomt de rivier de Theems.

De geschiedenis

Wanneer de stad Londen gesticht is, is niet zeker. Wel is zeker dat er al een ontzettend lange tijd nederzettingen aan de Theems bestaan, waarschijnlijk is de nederzetting die tot Londen is uitgegroeid door de Romeinen gebouwd onder de naam Londinium. In het jaar 100 werd Londinum de hoofdstad van de Romeinse provincie Britannia, maar na de val van het West-Romeinse rijk was het ook geen hoofdstad meer en werd de stad door veel mensen verlaten. Rond 680 was het inwonerstal weer redelijk bijgetrokken en was de haven belangrijk geworden waardoor de stad weer in aanzien steeg. Er kon echter niet echt van een doorgroei worden gesproken en dit werd alleen maar minder toen in 851 de Vikingen de stad voor het eerst aanvielen en plunderden. Dit deden ze opnieuw in 886, waarna Londen als het ware "heropgericht" worden. Tot 950 herstelde de stad zich weer en begon de handel weer op te komen, na 950 begon de stad ontzettend hard te groeien. In 994 was er weer een aanval van de Vikingen, maar deze kon worden afgeslagen.

De Westminster Bridge, het Parlementsgebouw en de Big Ben

Al in de 11e eeuw was Londen de grootste stad van Engeland. Nadat Willem, Hertog van Normandië, de slag om Hastings had gewonnen werd hij op kerstdag in 1066, in de afgewerkte Westminster Abbey, tot koning van Engeland gekroond. In de 14e eeuw stokte de welvaart van de stad door de uitbaraak van de pest, de Zwarte Dood, waarbij een derde van de Londense bevolking gestorven is. Daarnaast brak in 1381 de Opstand van de Boeren uit, dit kwam doordat de Zwarte Dood en de honderdjarige oorlog met Frankrijk veel sociale en economische problemen brachten. De mensen moesten toen ook nog eens steeds meer belasting gaan betalen waardoor het armere volk, met name boeren, in opstand kwamen en de wapens oppakten.

In de vroegmoderne tijd was de handel weer sterk uitgebreid, Londen had weer de belangrijkste haven aan de Noordzee en had de East India Company opgericht waardoor er veel gehandeld werd met India. Hierdoor was de welvaart in Londen groot. Toch was het niet alleen maar luxe, al helemaal niet toen in 1665 en 1666. Er heerste er de Grote pestepidemie waardoor 100.000 mensen omkwamen. Ook brak er in 1666 een grote stadsbrand uit waardoor veel mensen omkamen. Hierbij raakten ook veel mensen dakloos en werd de stad flink beschadigd.

Londen was van 1831 tot 1925 de grootste stad van de wereld, maar de stad was ook overbevolkt waardoor er ziektes zoals Cholera uitbraken. Ook de wegen raakten overvol en dat leidde tot veel files. Daarom werden er groter spoornetwerk aangelegd.

Londen werd zowel als in de Eerste- als in de Tweede Wereldoorlog gebombardeerd door de Duitsers. Vooral de Tweede Wereldoorlog was zeer bloedig omdat er meer dan 30.000 mensen in Londen omkwamen door die bombardementen. Na de oorlog was Londen een centrum voor de jeugdculturen zoals Punk. Eigenlijk is Londen altijd van groot belang van de wereld gebleven en dat is de stad nu nog steeds.

De bezienswaardigheden

Het toerisme is een belangrijke bron van inkomsten van de stad is, Londen is namelijk de meest bezochte stad van Europa. Logisch, de stad is ondanks de grootte ontzettend gezellig en er zijn ontzettend veel prachtige bezienswaardigheden. Een voorbeeld hiervan is de Westminster Abbey. Dit gebouw is gigantisch groot en werkelijk prachtig. Ook de Big Ben is natuurlijk één van de vele bezienswaardigheden waar de stad bekend om staat. De Big Ben is de klokkentoren van de Westminster Abbey, dus deze twee bezienswaardigheden zijn tegelijkertijd te bezoeken. Ook het Buckingham Palace is een gebouw die je gewoon een keer gezien moet hebben. Er wordt ook verschillende keren per dag een wisseling van de wacht gehouden. In Londen is echt ontzettend veel te zien, en te doen. Alleen al de bekendste plekjes te bezoeken is een hele klus, alles zien bijna onmogelijk.