Trier

Datum plaatsen bericht 6 September 2015
Categorie van het artikel Steden Duitsland

Trier is een Duitse stad, gelegen in de deelstaat Rijnland-Palt, aan de oever van de Moezel en vlakbij de Luxemburgse grens. Trier is de oudste stad van Duitsland en is thuis van een universiteit en nog veel meer belangrijke instellingen.

De geschiedenis

De stad is in de 4e eeuw voor Christus gesticht door de Kelten onder de naam Treuorum. In de eerste eeuw voor Christus werd de stad overgenomen door de Romeinen die de stad innamen van de Treveri stam. In de 4e eeuw na Christus was Trier onder de Romeinen uitgegroeid tot één van de 5 grootste steden van de wereld. Deze eeuw was ook de eeuw van de Porta Nigra ofwel "Zwarte Poort" genoemd. Verder stond er in deze eeuw een keizerlijke residentie en werd Sint-Ambrosius in Trier geboren. Tussen het eind van de 4e eeuw en het begin van de 5e eeuw vertrok het Romeinse bestuur naar Arles waardoor Trier minder belangrijk werd en de grootste groeiperiode achter de rug was. Toch bleef de stad groot omdat er veel industrie gevestigd was, waaronder veel industrie voor het Romeinse leger.

De Basilica Constantijn

In 459 werd de stad ingenomen door de Franken en in 870 werd het onderdeel van het Duitse rijk. Dit rijk was destijds deel van het Heilig Roomse Rijk. In deze tijd werden relieken van Sint-Matthias naar Trier gebracht waardoor het aantal bedevaarten naar de stad verhoogde en het steeds meer religieuze invloed kreeg. Dit groeide zelfs zo ver uit dat Trier een eigen electoraat werd, en was zelfs één van de machtigste staten binnen Duitsland. In 1437 werd er een universiteit opgericht in de stad.

In de 17e en 18e eeuw probeerden de Fransen controle over Trier te krijgen. In 1794 lukte het Frankrijke eindelijk om de stad te veroveren, dit zorgde ervoor de het electorale aartsbisdom werd opgeheven en dat was dus zeer nadelig voor de stad. Toen de Napoleontische oorlogen eindigden in 1815 werd Trier deel van het Koninkrijk Pruisen. In 1818 was Trier de geboortestad van Karl Marx. In de 19e eeuw ontwikkelde de stad zich goed op economisch gebied. In 1871 werd het Duitse rijk opgericht waar Trier dan ook onderdeel van werd in datzelfde jaar. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Trier een halteplaats voor maarliefst 60.000 Britse krijgsgevangenen. Deze soldaten waren gevangengenomen in Duinkerken en Noord-Frankrijk. Later in de oorlog werd de stad zwaar gebombardeerd, na de oorlog werd het onderdeel van de deelstaat Rijnland-Palts.

De bezienswaardigheden

Trier staat bekend als één van de mooiste steden van Europa. Dit heeft de plaats te danken aan de leuke sfeer en prachtige gebouwen. Één van die prachtige gebouwen is natuurlijk de bekende Dom van Trier. Dit gigantische gebouw staat vooral bekend om de prachtige bouwstijl van de Dom. Een andere kerk in de stad is de Sint-Paulinuskerk, deze kerk staat juist weer bekend om de prachtige binnenkant en dan met name het plafond. Ook de Porta Nigra is zeker de moeit waard om te bekijken, deze poort is tussen 160 en 200 gebouwd door de Romeinen. De poort heeft zijn naam te danken aan de zandsteenblokken waarmee de muur is gebouwd, door de jaren heen zwart zijn geworden. De gebouwen binnen de stad zijn er gewoon te veel om allemaal op te noemen. De omgeving van Trier is ook beeldschoon en zeer geschikt voor allerlei buitenactiviteiten. In deze omgeving staat ook Burg Eltz, dit kasteel is werkelijk prachtig en is zeker een aanrader om te bezoeken en dat is dus goed te combineren met het genieten van de natuur rond de stad.