Stuttgart

Datum plaatsen bericht 14 April 2015
Categorie van het artikel Steden Duitsland

Stuttgart ligt in, en is de hoofdstad van de deelstaat Baden-Württemberg. Het is de op vijf na grootste stad van Duitsland. Stuttgart staat natuurlijk bekend om de autofabrieken van Mercedes-Benz en Porsche. Beide hebben er een eigen museum.

De geschiedenis

De eerste nederzetting die uitgroeide tot de stad van vandaag werd rond de eerste eeuw gevestigd. Er werd toen namelijk door de Romeinen een fort gebouwd aan de rivier de Neckar. In de 3e eeuw werden de Romeinen verdreven door de Allemanen. Van die tijd is de naam van het fort destijds niet bekend. In 708 wordt de stad echter Canstat ad Neccarum genoemd.

Rond 950 werd de stad Stuttgart zelf waarschijnlijk opgericht. De plaats is van oorsprong een dorpje waar paarden werden gefokt. In de 11e eeuw kwam de stad onder controle van het Huis van Württemberg. Deze naam was afkomstig van de Württembergheuvel in Stuttgart. Rond 1300 werd Stuttgart de zetel van de graven van Württemberg, waardoor de plaats ging groeien.

De Johanneskerk

In 1803 werd de stad hoofdstad van het keurvorstdom, terwijl Stuttgart twee jaar later hoofdstad werd van het koninkrijk Württemberg. Onder regie van Koning Wilhelm I zijn er veel belangrijke gebouwen gebouwd. Een paar daarvan staan vandaag de dag nog steeds in de stad.

In de 19e eeuw groeide de stad niet goed. De belangrijkste reden hiervoor was de ligging. Het lag eigenlijk op een onbelangrijk punt. Nadat er een centraal station was gebouwd kon Stuttgar pas vanaf 1846 weer groeien. Aan het eind van de Eerste Wereldoorlog werd Württemberg een vrijstaat als onderdeel van de Republiek van Weimar. Ook van deze vrijstaat was Stuttgart de hoofdstad.

Tijdens het nazi-regime begon Stuttgart in 1939 met het deporteren van joden. De joden moesten van de stad in Joodse appartementen gaan wonen waardoor het deporteren makkelijker werd. De binnenstad van Stuttgart is als gevolg van bombardementen bijna volledig verwoest. De bombardementen zorgden ervoor dat 68% van alle gebouwen in de stad verwoest werden, bij deze bombardementen zijn 4477 mensen omgekomen. Na de oorlog viel de stad onder de Amerikaanse bezettingszone.

De bezienswaardigheden

In de stad is genoeg te beleven. Een voorbeeld daarvan is het Mercedes-Benz museum. Ook het Porsche museum kunt u bezoeken. Daarnaast is ook het Feurseeplatz mooi om te bezoeken. Op deze plek staat de ongelooflijk mooie Johanneskerk en een meertje. Rondom dit plein liggen gezellige winkeltjes en eetgelegenheden. Het Sepulchral Chapel is het ook zeker waard om te bezoeken. Deze kapel ligt bovenop een heuvel dat omringd is met wijnvelden. Op deze heuvel heeft u een prachtig uitzicht over het landschap en de stad zelf.