Neurenberg

Datum plaatsen bericht 5 June 2015
Categorie van het artikel Steden Duitsland

Neurenberg, in het Duits Nürnberg genoemd, en is de op één na grootste stad in de Duitse deeltstaat Beieren. Velen zullen de stad ook kennen van het Neurenberg-tribunaal. Hierin werden meteen na de Tweede Wereldoorlog Nazi-leiders voorgeleid en veroordeeld. Tegenwoordig is Neurenberg een gezellige stad met vele bezienswaardigheden.

De geschiedenis

Neurenberg is voor het eerst in een document genoemd in 1050. De stad groeide snel vanwege de gunstige ligging aan een handelsroute. Koning Conrad III maakte van Neurenberg een burgraviate binnen het Heilig Roomse Rijk. De eerste burggraven waren van de familie Raab. Rond 1190 verloor de familie de mannelijke lijn en werd de regie overgegeven aan de familie van Hohenzollern. De macht van de burggraven werd verminderd door de keizers. Dit zorgde in het begin voor spanning en later zelfs tot open vijandschap.

Neurenberg werd in die tijd vaak gezien als officieuze hoofdstad van het Heilig Roomse Rijk. Dit kwam mede door het feit dat de Rijksdag in het kasteel van Neurenberg werd gehouden. Er werd meer handel en commercie naar de stad toegetrokken omdat Neurenberg belangrijker werd voor het koninklijk hof en belangrijker werd als stad zelf. De stad ontwikkelde zich al snel tot één van de grootste handelscentra van Italië naar het Noorden. In 1298 werden de Joddse burgers van Neurenberg beschuldigd van ontheiliging van de hostie, waarop veel Joden werden vermoord. Ook toen verschillende keren de pest uitbrak in de stad kregen de Joden hiervan de schuld.

Het kasteel van Neurenberg

In 1349 kwamen de gilden in opstand tegen de Patriciërs. De gilden werden gesteund door handelslieden en sommige raadsleden. Deze opstand zorgde ervoor dat zelforganisatie verboden werd, ook gilden dus. Ook de vakbonden moesten worden opgeheven terwijl dat in de rest van Europa allemaal nog wel was toegestaan en Neurenberg ook nog eens een vrije stad was. Karel IV gaf toen iedereen het recht om onafhankelijk allianties te kunnen sluiten. Hierdoor braken er regelmatig conflicten met de burggraven uit. Het kasteel van Neurenberg werd verwoest door een brand als gevolg van een oorlog tussen Frederick IV en de hertog van Beieren-Ingolstadt. De ruïnes en het bos werden toen door de stad zelf gekocht en werd dus totaal soeverein binnen haar grenzen. Het bevolkingsaantal nam echter wel af doordat de Hussietenoorlogen en de pest uitbraken.

In de 15e en 16e eeuw begon Neurenberg gigantisch te groeien op cultureel gebied, hierdoor werd Neurenberg het centrum van de Duitse renaissance. In 1632 werd de stad veroverd door Gustavus Adolphus van Zweden en later weer herwonnen door Albrecht von Wallenstein. Na deze oorlog is de stad tot aan de 19e eeuw niet echt hersteld, daarna begon te groeien als industrieel centrum.

Het Neurenberg Tribunaal

Tijdens de tijd van Nazi-Duitsland was de stad belangrijk. Dit was niet voor het eerst, Neurenberg was ook al belangrijk voor het Heilig Roomse Rijk, mede door de centrale ligging binnen Duitsland. Neurenberg werd een centrum voor de nazi-propaganda en er werden de Neurenberger wetten opgesteld. Ook werd er tijdens de Tweede Wereldoorlog veel militaire producten geproduceerd zoals vliegtuigen en motoren voor tanks. Er is hevig gevochten om Neurenberg, voor elk huis en elke straat werd zwaar gevochten en er werd niet opgegeven. Veel van de stad is dan ook verwoest, voor zover dat al niet door de bombardementen was gebeurd.

De bezienswaardigheden

Neurenberg staat tegenwoordig bekend als zeer leuke en gezellige stad. Ook heeft de stad veel bezienswaardigheden die de oorlog hebben overleefd. Een voorbeeld hiervan is het Neurenberg kasteel. Een prachtig gebouw die zeer belangrijk is geweest in de geschiedenis van de stad. Ook de Sint-Laurentiuskerk is een pronkstuk. De kerk is in de 13e eeuw gebouwd en wordt, net als de Sint-Sebalduskerk die ook in Neurenberg staat, gekenmerkt door de twee torens aan de voorkant, Een ander gebouw die echt de moeite waard is, is de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Een werkelijk prachtig gebouw aan aan het zeer gezellige hoofdplein waar vaak markten worden gehouden, waaronder de bekende kerstmarkt.