Hannover

Datum plaatsen bericht 14 April 2015
Categorie van het artikel Steden Duitsland

De Duitse stad Hannover is de hoofdstad van de deelstaat Neder-Saksen. De stad ligt aan de rivier de Leine. Hier vindt het op één na grootste Oktoberfest van Duitsland plaats. De stad heeft wel het grootste scherpschutterfeest ter wereld. Verder is de stad natuurlijk bekend van de Hannover Messe, met 6000 exposanten en meer dan 200.000 bezoekers één van 's werelds grootste industriebeurzen.

De geschiedenis

Hannover is opgericht in de middeleeuwen, op de Oostelijke rivierbank van de Leine. De naam komt dan ook van "Honovere", dat hoge rivierbank betekentd. Omdat de stad op een gunstige positie lag werd het rond de 13e eeuw belangrijk. Reizen over land was immers zwaar dus gingen menen met de boot over de rivier. De Hanzestad Bremen lag ook aan de Leine waardoor de handel sterk toenam. Ook was Hannover door haar ligging een toegangspoort tot de Rijn, Ruhr en Saar rivierdalen.

In de 14e eeuw werden de belangrijkste kerken van de stad gebouwd, net als de stadmuren en stadspoorten. In 1636 verhuisde de hertog van Brunswick-Lüneburg naar Hannover. In 1692 werd door de Heilig Roomse Keizer de rang van de hertog verhoogd naar Keurvorst. Dit werd in 1708 op de Rijksdag bevestigd doordat het prinsdom werd omgedoopt naar Keurvorstdom Brunswick-Lüneburg. In de volkmond stond het bekend als Keurvorstdom Hannover.

De bevolking koos er later voor om onder Britse regie te vallen. Dat begon in 1714 en eindigde in 1837 omdat de Britse regeerders de stad nauwelijks bezochten. In 1757 werd Hannover, tijdens de Zevenjarig Oorlog, veroverd door Frankrijk. Het jaar daarop werd het weer heroverd door Anglo-Duitse troepen. Tijdens de bezetting door Napoleon bleven er ongeveer 30.000 soldaten van Napoleon in de stad. Hierdoor moest het leger van Hannover ontbonden worden waarop veel soldaten naar Engeland emigreerden. De stad werd in 1866, tijdens de Oostenrijks-Pruisische oorlog, onderdeel van Pruisen.

De bezienswaardigheden

Voor de Tweede Wereldoorlog waren de staatscommissarissen van Hannover lid van de NSDAP (de nazi partij). Er leefden op dat moment veel joden in de stad. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kreeg de stad te maken met veel bombardementen. Hannover was namelijk een belangrijk kruispunt en een productiecentrum voor de spoorwegen. Veel dwangarbeiders moesten in de stad werken. Bij de bombardementen van de fabrieken en spoorwegen kwamen daarom ook veel mensen om het leven. De stad werd in totaal 88 keer gebombardeerd waarbij 90% van de binnenstad werd verwoest. Op 10 April 1945 werd de stad door de Amerikanen veroverd. Tijdens de bezetting viel de stad onder de Britse bezettingszone.