Freiburg

Datum plaatsen bericht 13 April 2015
Categorie van het artikel Steden Duitsland

Freiburg im Breisgau is een Duitse stad die meestal gewoon Freiburg wordt genoemd. De stad ligt in de deelstaat Baden-Württemberg en grenst aan het Zwarte Woud, het Schwarzwald op z'n Duits, waarom het ook bekend staat. Daarnaast is de stad bekend om haar universiteit en de aartsbisschopszetel.

De geschiedenis

Freiburg is gesticht in het jaar 1120 door Conrad en hertog Bertold III van Zähringen als een vrije markt stad, vandaar ook de naam Freiburg dat vrije stad betekend. De stad is strategisch gebouwd. Het ligt namelijk op een handelspunt van de Middellandse Zee naar de Noordzee. Onder het bewind van Bertold V, de laatste hertog van Zähringen, is de bouw van de bekende Freiburg Münster begonnen. De bouw begon als een Romaans bouwwerk maar eindigde in Gotische stijl. Toen Bertold V stierf, had de gemeenteraad geen vertrouwen meer in de adel. Ze schreven toen de rechten en plichten in een document.

Standbeeld van Egino II

Aan het eind van de 13e eeuw ontstond er een rel tussen de burgers en graaf Egino II van Freiburg. Egino II verhoogde namelijk de belastingen en dit beperkte de vrijheid van de burgers. Daarom gebruikten de burgers katapulten om het kasteel van de graaf te vernietigen. Egino II riep om hulp bij zijn zwager die de bisschop van Straatsburg was. Deze liet zijn leger toen naar Freiburg marcheren. Volgens de legende stak een slager genaamd Hauri de bisschop van Straatsburg dood op 19 Juli 1299. Dit leidde juist tot een groot probleem voor de burgers van Freiburg. De mensen moesten toen namelijk tot 1368 elk jaar een boete van 300 Merken betalen. In 1366 maakten de graven een mislukte poging op tijdens een nachtelijke inval de stad te controleren. De burgers waren het beu en kochten toen samen hun onafhankelijkheid en voegden zich later bij de Habsburgers voegen zodat ze wel bescherming zouden krijgen maar wel veel van hun onafhankelijkheid konden behouden.

Als universiteitsstad besloot Freiburg zich niet meer alleen te focussen op het mijnen, maar begon het zich steeds meer als cultureel, kunst en wetenschappelijk centrum te ontwikkelen. Hierdoor werd het ook een commercieel centrum. In 1520 besloot de stad niet mee te gaan in de reformatie, hetgeen er voor zorgde dat de stad een belangrijke stad voor het katholieke geloof wer . In 1536 vond de eerste heksenjacht plaats in de stad. Dit werd voornamelijk veroorzaakt door het feit dat de bevolking een zondebok zocht voor de Zwarte Dood die 25% van de populatie had omgebracht. De burgers van Freiburg dachten dat de Zwarte Dood werd veroorzaakt door hekserij, dus volgden er nog meer heksenjachten. Vaak werden de “heksen” levend verbrand.

Vakwerkhuizen in Freiburg

De 17e, 18e en 19e eeuw waren onrustige tijden voor de stad. Het begon allemaal met de 30 jarige oorlog. Voor deze oorlog woonden er ongeveer 10.000 tot 14.000 mensen in de stad, na de oorlog waren er dat nog maar 2000. Tijdens de 30 jarige oorlog en de daarop volgende conflicten is de stad Oostenrijks, Frans, Zwitsers, en Spaans geweest. Ook heeft de stad tot verschillende Duitse rijken gehoord. Wel werd in 1827 het Aartsbisdom van Freiburg opgericht waardoor de stad de zetel werd van een katholieke aartsbisschop.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog liep de stad door bombardementen schade op. De stad werd zelfs per ongeluk door hun eigen Luftwaffe gebombardeerd. Later werd de stad ook door de Engelsen gebombardeerd waardoor een groot deel van het oude centrum in puin kwam te liggen. De Freibug Münster heeft wonderbaarlijk genoeg alleen maar lichte schade opgelopen en kon later weer herstelt worden. De stad werd in 1945 veroverd door de Fransen en kwam na de oorlog ook in de Franse bezettingszone.

De bezienswaardigheden

Gelukkig heeft de stad, ondanks de verwoestingen, nog genoeg mooie plekken die u kunt bezoeken. Allereerst natuurlijk de bekende Freiburg Münster. Deze kathedraal is zowel van binnen als van buiten ongelooflijk mooi. Rondom deze kathedraal ligt nog een stuk historisch centrum die prachtig gerenoveerd is. U kunt er oude, in prachtige stijl gebouwde, huizen bezichtigen terwijl u in de gezellige straatjes genoeg winkeltjes en terrasjes kunt vinden. Ook de oude stadspoort is nog intact en kunt u bekijken. Deze poort ziet er bijzonder uit en is dus erg leuk om een keer te zien. Verder is de stad rijk aan nog veel meer bezienswaardigheden, cultuur en musea.