Bonn

Datum plaatsen bericht 8 April 2015
Categorie van het artikel Steden Duitsland

Bonn is een Duitse stad, gelegen aan de Rijn in de deelstaat Nordrhein-Westfalen. Bonn is na de Tweede Wereldoorlog jarenlang de hoofdstad van West-Duitsland geweest. Het is ook de geboorteplaats van de bekende componist Ludwig van Beethoven, die er in 1770 geboren is. Een dagtocht vanuit uw camping naar deze stad is zeker aan te raden.

De geschiedenis

Fort Bonn

Het is allemaal begonnen in 11 voor christus. Een kleine eenheid Romeinse soldaten moesten een kamp opbouwen, daar waar nu het centrum van Bonn is. In de eerste eeuw koos het leger een plek aan de noordzijde van het dorp om een fort te bouwen. Dit fort werd eerst van hout gemaakt en later herbouwt van steen. Hij werd Fort Bonn genoemd. Ook na de val van het Romeinse rijk bleef het fort in gebruik. Zo werd het ondermeeer door de Frankische koningen gebruikt. Het fort is, van de forten die gebouwd zijn in de oudheid, het grootste in zijn soort. Het fort werd ook gebruikt door de inwoners. Dit als schuilplaats tijdens plunderignen door indringers in de late oudheid/ begin van de middeleeuwen.

In 1597 werd Bonn de zetel van de aartsbisschop van Keulen. Hierdoor kreeg Bonn meer invloed en groeide de stad behoorlijk. De keurvorst Clemens August gaf opdracht om gebouwen te bouwen in barokke stijl, iets wat vandaag de dag nog steeds op sommige plekken in de stad terug te zien is. Max Franz was belangrijke voor de stad. Hij richtte namelijk de universiteit van de stad op en daarnaast was hij de beschermheer van Ludwig van Beethoven.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Bonn een belangrijke plaats. Vanwege de gunstige strategische ligging aan de Rijn wilden de geallieerden de stad graag veroveren. Na de oorlog viel Bonn in de Britse bezettingszone. In 1949 werd het zelfs de hoofdstad van het West-Duitse rijk. Na de Duitse hereniging in 1990 werd Berlijn de hoofdstad van Duitsland.

De bezienswaardigheden

De stad heeft mooie plekjes om te bezoeken. Een voorbeeld hiervan is het Poppelsdorfer Schloss, een mooi kasteel in de barokke stijl gebouwd. In de tuin van dit kasteel staan meer dan 8000 plantensoorten. Ook het Altes Rathaus is mooi om te bezoeken. Vroeger zat hier het gemeentebestuur en de zaal wordt nog steeds gebruikt voor bijzondere gelegenheden. Bij dit raadhuis bevindt zich ook een markt met veel terrasjes. Daarnaast is er in Bonn nog veel meer om te bezoeken. Geniet er van de historische gebouwen, musea, kunst en cultuur.