Berlijn

Datum plaatsen bericht 10 June 2015
Categorie van het artikel Steden Duitsland

Berlijn is de hoofdstad en grootste stad van Duitsland, ook is Berlijn een eigen deelstaat. De stad ligt in het noordoosten van Duitland en ligt aan de rivier de Spree. Berlijn is ook een echte wereldstad met grote sectoren in de dienstverlening en in de high-tech bedrijven. Geniet van de gezellige sfeer in deze geweldige stad.

De geschiedenis

Wanneer Berlijn is ontstaan is niet zeker, de vroegste delen van huizen die zijn gevonden dateren uit ongeveer 1174. Ook de eerste geschreven bronnen die zijn gevonden dateren uit laat 12e eeuw. Het centrum van Berlijn bestond uit twee stadjes die Cölln en Fischerinsel werden genoemd. De twee steden werkten erg nauw samen en werden samen belangrijk toen Berlin-Cölln in de 15e eeuw de hoofdstad van Brandenburg werd. Vanaf dat moment zou de familie Hohenzollern tot 1918 de stad regeren, eerst waren het kiezers van Brandenburg, daarna werden het koningen van Pruisen en daarna keizers van Duitsland. In 1539 werd Berlijn officieel een Lutherse stad.

De dertig jarige oorlog heeft ervoor gezorgd dat Berlijn voor een deel werd verwoest, één derde van de huizen lag namelijk in puin en de bevolking gehalveerd. In 1640 kwam George William aan het roer, hij zorgde voor vordering in de immigratie en religieuze tolerantie. Toen het Edict van Potsdam in 1685 werd getekend moesten religieuze minderheden vaak vluchten, onder andere de Franse Hugenoten. Deze Hugenoten kregen onderdak in Berlijn en vormden toen 30% van de stadsbevolking. Ook vluchtelingen uit de Bohemen, Polen en Salzburg konden in Berlijn terecht.

Frederik I van Pruisen

Sinds 1618 was Brandenburg een personele unie met het hertogdom Pruisen, in 1701 werd deze dubbelstaat één staat en werd dus het koninkrijk Pruisen gevormd. Frederik III van Brandenburg kroonde zich toen tot Frederik I van Pruisen. Berlijn werd de hoofdstad van dit nieuwe koninkrijk. In 1740 kwam Frederik II, ook wel Frederik de Grote genoemd, aan de macht. Tijdens zijn regie werd Berlijn een centrum voor de verlichting. Na deze tijd kwam Pruisen in oorlog met Frankrijk onder leiding van Napoleon. Deze oorlog werd verloren door Pruisen waardoor het land onder Frans bestuur kwam te staan. Napoleon verleende Berlijn wel zelfbestuur waardoor de stad niet helemaal onder Frans bestuur stond. Toen Napoleon werd verslagen werd Berlijn weer onderdeel van Brandenburg dat een nieuwe provincie was geworden.

In de 19e eeuw brak de industriële revolutie uit, ook Berlijn begon hierdoor behoorlijk te groeien. Vanaf toen werd het het grootste spoorwegknooppunt en commercieel centrum van Duitsland. De voorsteden van Berlijn groeiden ook en werden opgenomen door de stad dit zorgde voor een snelle toename van de bevolking. In 1871 werd het Duitse rijk opgericht, hier werd Berlijn de hoofdstad van.

In het begin van de 20e eeuw was Berlijn een populaire stad onder Duitse expressionisten, hierdoor werden er in de schilderkunst, architectuur en filmindustrie nieuwe vormen uitgevonden. In 1933 kwam Hitler aan de macht. Woonden er aanvankelijk nog 160.000 joden in Berlijn, in 1939 waren dat er nog maar 80.000 omdat veel joden vluchtten uit angst voor de nazi’s. Veel van de joden die in de stad zijn gebleven, zijn vermoord door de nazi’s. Bij de slag om Berlijn zijn ongeveer 125.000 burgers om het leven gekomen. De stad is namelijk ontzettend zwaar gebombardeerd en ook de inval ging met ontzettend veel geweld gepaard. Na de oorlog is Berlijn in vier bezettingszones verdeeld, het omgeven terrein was allemaal in handen van de Sovjet-Unie. In 1961 begonnen de Russen met de bouw van de Berlijnse Muur. Pas in 1989 werd de muur afgebroken omdat de Koude Oorlog was afgelopen. In 1991 werd Duitsland weer herenigd en werd Berlijn de hoofdstad van dit herenigde Duitsland.

De bezienswaardigheden

Berlijn wordt tegenwoordig door veel toeristen bezocht. Dat is geen wonder, Berlijn staat namelijk bekend als een leuke en gezellige stad met mooie bezienswaardigheden. Een voorbeeld hiervan is natuurlijk de Berlijnse Muur. Op enkele plekken is deze nog heel gelaten als monument en aandenken aan deze nare tijd. Ook de bekende Brandenburger Tor staat in Berlijn, dit is de enige stadspoort die de oorlogen overleefd heeft. Door deze poort moesten de mensen vroeger tol betalen en het was de grens van het stadscentrum. Natuurlijk heeft de stad nog veel meer om te zien. Het vermaken in Berlijn is absoluut geen punt.

Berlijn is een mooie bestemming voor een dagtocht / uitje vanuit uw camping in Brandenburg in Duitsland.

De meest bezochte campings in de regio Brandenburg

EuroCamp Spreewaldtor *****
EuroCamp Spreewaldtor
Plaats: Groß Leuthen
Aan het mooie Groß Leuthenermeer ligt camping Eurocamp Spreewaldtor. Direct bij de camping ligt een prachtig bos en een mooi groen landschap.
Klik hier om naar deze camping te gaan
Vind je dit artikel interresant? Deel het dan met anderen: