Kopenhagen

Datum plaatsen bericht 18 May 2015
Categorie van het artikel Steden Denemarken

Kopenhagen is naast de hoofdstad ook grootste stad van Denemarken. Daarnaast is het de grootste havenstad van land. Kopenhagen is met meerdere universiteiten een echte studentenstad, de oudste universiteit van Denemarken staat dan ook in de stad.

De geschiedenis

De vroegste verslagen van de stad dateren uit de 12e eeuw, maar uit opgravingen blijkt dat de stad al minstens vanaf de 11e eeuw bestaat. De kust bij Kopenhagen werd in de 12e eeuw veel aangevallen door piraten, daarom werd er ter verdediging een kasteel gebouwd. Het lukte de piraten het kasteel en de rest van de wallen en verdediging te vernietigen. Daarom moest er een nieuw kasteel worden gebouwd.

De stad begon vooral te groeien in de visserij, met name de haring deed het goed. Hierdoor werd Kopenhagen vaker aangevallen door de Hanze steden. In 1379 werd de Kalmar Unie opgericht tussen Noorwegen, Zweden en Denemarken. In deze tijd begon de stad zich zeer goed te ontwikkelen en in 1416 werd Kopenhagen de hoofdstad van Denemarken. Op 1 Juni 1479 werd de universiteit in gebruik genomen.

Tijdens de religieuze conflicten tussen de katholieken en de protestanten werden de stadmuren verstevigd en werden er torens langs de muur gebouwd. In deze tijd steunde Kopenhagen de katholieken, maar de stad kwam in handen van de protestanten. Later werd de stad weer aangevallen door de katholieken en namen deze de stad weer over.

Christian IV

In de tweede helft van de 16e eeuw begon de handel nog meer te groeien, vooral de handel met de Baltische staten met hulp van Nederlandse handelaren. Onder regie van Christian IV nam het inwonersaantal gigantisch toe, ook werden er veel belangrijke gebouwen gebouwd. Christian IV richtte, geïnspireerd door de Nederlanders, een Oost-Indische compagnie voor de handel op. De Zweden starten in 1658 met een belegering van Kopenhagen, maar deze heeft stad succesvol kunnen afweren.

In 1711 brak de pest uit in Kopenhagen, hierdoor verloor de stad meer dan één derde van haar bevolking. In 1728 werd de stad ook nog eens getroffen door de grootste brand in de geschiedenis van Kopenhagen, bij deze brand verloor de stad 28% van haar omvang. In 1795 brak er opnieuw een brand uit. In totaal zorgden deze twee branden ervoor dat 47% van de stad is afgebrand.

In de 19e eeuw kwam Denemarken-Noorwegen in oorlog met Engeland

In de 19e eeuw kwam Denemarken-Noorwegen in oorlog met Engeland. Bij de eerste slag om Kopenhagen werd de Deens-Noorse vloot verslagen. Na verloop van tijd kwam er een wapenstilstand, maar veel Deens-Noorse schepen waren verwoest door de Engelsen. Na de wapenstilstand laaide het gevecht weer op en kwam er een tweede slag om Kopenhagen. Hierbij gebruikte de Engelse vloot brandbommen met fosfor en gooiden die op de stad. Fosfor is niet te blussen met water en richtte dus grote schade aan. Ook werd de stad aangevallen door 30.000 grondtroepen waardoor een groot deel van de stad werd verwoest. Na de oorlog werd de stad weer herbouwd en begon de Deense gouden eeuw. Zo werden er ondermeer huizen gebouwd buiten de oude wallen, werd de haven uitgebreid, er kwam er elektriciteit met trams, industrie.

In de 20e eeuw was de stad een bloeiende plaats met industrie en een administratieve sector. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was Denemarken neutraal waardoor het land ging handelen met zowel het Verenigd Koninkrijk als Duitland. In 1920 kreeg de stad een woningtekort waardoor sloppenwijken moesten worden gesloopt en er plaats moest worden gemaakt voor nieuwe wijken. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Denemarken op 9 mei 1940 bezet door de Duitsers. Aanvankelijk ging de samenwerking tussen de Deense regering en de Duitsers goed maar toen de Duitsers Deense schepen liet zinken en Joden arresteren, zorgde dat voor grote spanning. Nadat de geallieerden in Normandië waren geland dachten de Duitsers dat de Deense politie een probleem kon worden, daarom arresteerden de Duitsers de hele Deense politie. Gelukkig konden veel politieagenten vluchten naar Zweden. Dit gold ook voor de arrestatie van Joden, veel Joden konden naar Zweden ontsnappen. Op 8 mei 1945 werd Denemarken bevrijd.

De bezienswaardigheden

Na de oorlog kon Kopenhagen zich nog verder uitbreiden en ontwikkelen tot de stad tot het vandaag de dag is. Kopenhagen staat bekend als een hele gezellige stad die het zeker waard is om te bezoeken. De stad heeft ook enkele bezienswaardigheden, een voorbeeld hiervan is de oude haven met een erg gezellige uitstraling en mooie oude gekleurde huisjes aan de kade. Ook het Rosenberg Slot is mooi om te zien, dit paleis is ooit een Koninklijke residentie geweest. Er zijn nog veel meer bezienswaardigheden en leuke dingen te doen in de stad.

Kopenhagen is een mooie bestemming voor een dagtocht / uitje vanuit uw camping in Funen in Denemarken.

De meest bezochte campings in de regio

Plaats:
Klik hier om naar deze camping te gaan