Aarhus

Datum plaatsen bericht 17 May 2015
Categorie van het artikel Steden Denemarken

Aarhus is de op één na grootste stad van Denemarken. De stad ligt in het oosten van het schiereiland Jutland. De stad is tegenwoordig zeer belangrijk voor Jutland, het is namelijk het culturele en economische centrum van het schiereiland.

De geschiedenis

Aarhus is één van de oudste steden van Denemarken. De stad is opgericht door de Vikingen en uit opgravingen blijkt het een belangrijke handels- en militair centrum te zijn geweest. Ook zijn er restanten van een verblijfplaats van een koning in de Vikingtijd gevonden. De stad was al ten minste vanaf 948 een bisdom. Dit bisdom, gecombineerd met de gunstige ligging, zorgde voor een snelle groei en ontwikkeling van de stad.

Aarhus heeft meerdere aanvallen meegemaakt, onder andere de aanval van Harald Hardradas rond het jaar 1050. In de 12e eeuw is de infrastructuur van de stad verbeterd, en werd er begonnen aan de bouw van een kathedraal. In de middeleeuwen was de stad namelijk een belangrijk centrum voor de religie. Daarnaast begon de handel, vooral met Duitsland en Noorwegen, nog meer te groeien. In de loop der eeuwen werd de stad steeds groter en invloedrijker. In het begin van de 19e eeuw werden er veel fabrieken gevestigd en werd de haven uitgebreid.

De huidige haven van Aarhus

Tijdens de Napoleontische oorlogen steunde Denemarken Frankrijk. Dit was geen goede keuze omdat zowel Denemarken als Frankrijk werden verslagen. Denemarken zelf werd in 1814 verslagen. In de jaren na deze oorlog nam de handel van de Denen daarom ook sterk af, vooral de graanexport had hier onder te lijden. Vanaf 1830 nam de handel weer toe als gevolg van de industriële revolutie. Door de industrie en grotere boten was een haven langs een rivier niet meer handig, daarom werd begon met de bouw van een nieuwe haven aan de kust. Tegenwoordig is dit de grootste haven van Denemarken op die van Kopenhagen na. In deze eeuw begon ook het inwoneraantal flink te groeien. Om dit op te vangen werden rond om de stad stukken land gekocht en werden er nieuwe wijken gebouwd.

In de 20e eeuw ontwikkelde de stad zich nog meer als industriële stad met een commerciële haven. Buiten de industrie begon ook de dienstensector zich te ontwikkelen. In 1928 werd de universiteit van Aarhus opgericht.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vielen Duitse troepen op 9 april 1940 Denemarken binnen en bezetten Aarhus. De stad werd voor de Duitsers een belangrijk punt voor leveringen aan Noorwegen. In Aarhus was verzet tegen de Duisters en dit moedigde de geallieerden aan om een luchtaanval op het Duitse hoofdkwartier in de stad uit te oefenen. Op 5 mei 1945 hebben de in de stad aanwezige Duitsers zich overgegeven maar een kleine groep Duitsers weigerde en bleef standvastig. Hierdoor braken er gevechten uit tussen de Duitsers en het verzet. Toen op 9 mei de Engelsen aankwamen in de stad was Aarhus eindelijk écht bevrijd.

De bezienswaardigheden

Aarhus staat bekend als een leuke gezellige stad, ook heeft de stad mooi bezienswaardigheden om te bezoeken zoals de bijzonder mooie Dom van Aarhus. Ook het Moesgard bos is ontzettend mooi om te zien. Dit is een prachtig stuk bos waarin de geschiedenis van de Vikingen overal terug te vinden is waaronder oude woningen. Ook zijn is er veel andere musea in de stad te vinden.