Luik

Datum plaatsen bericht 6 July 2015
Categorie van het artikel Steden België

De Belgische stad Luik ligt in de gelijknamige provincie. Dit is het Franstalige deel van België en wordt daarom ook vaak als Liège geschreven en genoemd. De regio was vroeger al belangrijk voor de industrie, en dat is het nu nog. Daarom is de stad Erg belangrijk voor de regionale economie. De stad is natuurlijk bekend door de Luikse wafel.

De geschiedenis

Al in de Romeinse tijd stonden er nederzettingen rond de plek van de stad. Waarschijnlijk was Luik één van die nederzettingen maar dat is niet helemaal zeker. Wel staat vast dat in 558 de eerste verwijzingen naar Luik zijn gemaakt. Destijds was de naam van de plaats nog Vicus Leudicus. In 985 werd Luik een prinsbisdom, dit duurde tot 1794. Dit veranderde de stad in een kerkelijk centrum. In de loop van jaren werden er in Luik veel kerken gebouwd, de stad staat hierom nog steeds bekend.

Luik heeft altijd al een strategische ligging gehad. Daarom werd er al vroeg een kasteel op een heuvel bij de stad gebouwd. In 1345 was er een opstand in Luik, bij deze opstand stonden de burgers op tegen de prins-bisschop. De opstandelingen lukte het op de prins-bisschop te verslaan, waarna Luik een apart bestuurssysteem kreeg. De 32 gilden in de stad gingen namelijk gezamenlijk de stad besturen. Hierdoor was de stad geheel democratisch en prettig voor de bevolking. Dit systeem is verspreid naar verschillende plaatsen in Europa, waaronder Utrecht. In 1468 werd de stad echter voor een deel verwoest, dit was het gevolg van de overname van de stad door de Bourgondiërs. De bevolking was het hier niet mee eens en begonnen opstanden tegen de Bourgondische overheersers. Na 1477 ging Luik deel uitmaken van het Habsburgse rijk, de overheersing zou minder dan een eeuw duren omdat de stad Spaans bezit werd in 1555. In de middeleeuwse tijd kwamen drie belangrijke vrouwen voor de Christelijke spiritualiteit uit Luik.

De hertog van Marlborough

In 1704 werd de stad veroverd door de hertog van Marlborough. Dit was een Engelse hertog die de Beierse prins-bisschop versloeg. In de loop van de 18e eeuw werden Franse schrijvers met hun ideeën steeds populairder in de regio. In 1789 begon de revolutie van Luik, De stad werd toen onafhankelijk en richtte de Republiek van Luik op. Dit duurde echter niet lang want Habsburgse troepen uit Oostenrijk vielen de stad in 1791 binnen en veroverden de stad. In 1794 werd de stad alweer veroverd door de Fransen, die verloren de stad echter alweer in 1815 bij het ondertekenen van het verdrag van Wenen. Luik was na het verdrag onderdeel van Nederland geworden, ook dit duurde niet lang. In 1830 kwam België namelijk in opstand tegen Nederland en werd het een onafhankelijk land waar Luik onderdeel van ging maken. In de Belgische periode ontwikkelde de stad zich in snel tempo tot een industriële stad en werd al snel een industrieel centrum.

Tijdens de eerste wereldoorlog werd er hevig gevochten om Luik. Meer dan 30.000 Belgische soldaten moesten de stad verdedigen, maar na een strijd en een 5 daags bombardement van de Duitsers overwonnen de Duitsers uiteindelijk toch. In 1940 werd de stad weer veroverd door de Duitsers, dit keer tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit keer werd de stad in 3 dagen veroverd, veel joden konden aan de Duitsers ontkomen vanwege de goede hulp van de bevolking van Luik. In 1944 werd Luik bevrijd door de geallieerden, maar de oorlog was toen nog niet voorbij. De Duitsers hebben de stad toen alsnog gebombardeerd met meer dan 1500 raketten.

De bezienswaardigheden

Luik is na de oorlog doorgegroeid en geworden tot wat het nu is. De stad wordt tegenwoordig veel bezocht door toeristen. Ook veel Nederlandse toeristen bezoeken de stad, de stad ligt dichtbij Nederland ligt en een leuk gebied ligt voor campings. Ook is de stad aantrekkelijk vanwege de bezienswaardigheden. Een voorbeeld daarvan is de Sint-Pauluskathedraal. Deze kathedraal is zeer belangrijk geweest voor het bisdom van Luik. Ook is de kathedraal van behoorlijke omvang en herbergt het zeldzame en heilige religieuze voorwerpen. Voor een prachtig uitzicht over de stad kunt u de Bueren trap beklimmen. In Luik is nog veel meer te doen en te zien, een boottochtje over de Maas bijvoorbeeld.