Hasselt

Datum plaatsen bericht 17 June 2015
Categorie van het artikel Steden België

Hasselt is een Belgische stad en de hoofdstad van de provincie Belgisch Limburg. De stad ligt aan de rivieren het Albertkanaal en de Demer. De inwoners van de plaats worden Hasselaars genoemd.

De geschiedenis

Het gebied van Hasselt is al sinds de tijd van jagers en verzamelaars bewoond geweest. De stad zelf is waarschijnlijk in de 7e eeuw begonnen als nederzetting. In 1165 werd Hasselt voor het eerst benoemd in een bron, kort daarna kreeg het stadsrechten. Hierna groeide de stad uit tot het bestuurlijk centrum van het graafschap. In 1232 zorgde Arnold IV ervoor dat de status van stad bevestigd werd. De burgers van Hasselt hoefden namelijk niet meer te werken op het domein van de graaf en dus konden de burgers meer tijd besteden aan nijverheid en handel. Geschat wordt dat rond 1281 begonnen werd met de bouw van een stadsmuur, ook kreeg de stad vier stadspoorten.

In 1236 werd er een klooster opgericht in Hasselt door de Augustijnen. Tussen de 14e en 16e eeuw was de lakenhandel erg belangrijk voor de stad, een groot deel van de stadinkomsten kwam uit deze bron. Hasselt behoorde tot het graafschap Loon, dit graafschap werd in 1366 bij het prinsbisdom Luik gevoegd. Hasselt wilde zijn trouw aan Loon bewijzen, dit deed de stad door het Luikse perroen op het stadwapen te vervangen door het gefaasd schild van Loon. In de middeleeuwen brak ook een burgeroorlog uit tussen de prins-bisschop van Luik met zijn aanhangers en de Bourgondiërs die Lodewijk van Bourbon steunde. Hasselt koos in deze strijd de kant van Luik en werd eerst ook veroverd door Luik maar later werd de stad heroverd door de Bourgondiërs.

Gerard van Groesbeek

Rond 1560 begonnen de "hagenprekers" hun geheime missen te houden in het prinsbisdom, Gerard van Groesbeek leidde echter het verzet tegen de reformatie. In 1567 kreeg Hasselt te maken met de beeldenstorm. Kort verklaarde de stad zich onafhankelijk maar Gerard van Groesbeek wist dit te herstellen. Toen in 1794 onder leiding van Napoleon de Fransen de Belgische en Nederlandse gebieden in nam, werd Hasselt onderdeel van de provincie Nedermaas waar Maastricht de hoofdstad van werd. Toen Napoleon verslagen werd, werd de naam Limburg aan deze provincie gegeven. Toen België onafhankelijk werd, bleef het Belgische deel van de provincie Limburg gewoon hetzelfde heten alleen kennen wij in Nederland het vaak als Belgisch Limburg.

In 1831 vond de slag om Hasselt plaats, dit was een confrontatie tussen Belgische en Nederlandse troepen, deze slag werd door de Nederlanders gewonnen. De Belgen werden uiteindelijk toch onafhankelijk doordat de Belgen militaire steun kregen van het Franse leger. In 1847 werd de eerste spoorweg in Hasselt in gebruik genomen. In de loop van de 19e eeuw werden veel gebouwen gebouwd. Zo werd er een casino, een slager die later overging in hospitaal, een gevangenis, een gemeenteschool, vleugels voor het atheneum en een Rijkswachtkazerne gebouwd. Toen de lakenhandel in verval was geraakt ging de stad zich meer focussen op het brouwen van bier en later op het stoken van jenever. In 1844 zijn 24 jeneverstokerijen geteld in Hasselt. Vanaf 1860 werd de jenever ook verhandeld.

In de 20e eeuw werd er een Philips fabriek in Hasselt gebouwd, deze fabriek zou de grootse Philips fabriek buiten Eindhoven worden. De fabriek werd bekend doordat in deze fabriek de cassette recorder met de compacte cassettebandjes werden uitgevonden. Deze uitvinding is van grote waarde geweest voor de cd-spelers en andere muziekspelers die daarna kwamen.

De bezienswaardigheden

Hasselt wordt tegenwoordig ook veel bezocht door toeristen, dit komt doordat Hasselt bekend staat als een leuke en gezellige stad met mooie bezienswaardigheden. Een voorbeeld hiervan is de Sint-Quintinuskathedraal. Deze kathedraal is mooi om te zien en ligt centraal in de stad dichtbij de grote markt. De grote markt is ook leuk om te bezoeken, dit is eigenlijk een plein waar markten worden gehouden. Rondom dit plein liggen veel leuke cafés en winkeltjes. Ook is er in de stad een Japanse tuin die de grootse van heel Europa is. Deze tuin is aangelegd vanwege de vriendschap tussen Hasselt en de Japanse stad Itami. Er is in Hasselt nog veel meer te doen en te zien.