Brugge

Datum plaatsen bericht 1 June 2015
Categorie van het artikel Steden België

Brugge is de hoofdstad en tevens de grootste stad van de Belgische provincie West-Vlaanderen. Het centrum van de stad staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Brugge is een havenstad waardoor het erg belangrijk is voor de Belgische economie.

De geschiedenis

De stad werd gebouwd in de Romeinse tijd op een plaats die al sinds 1600 voor Christus een handelsroute van de kust naar het Oosten was. Ook was Brugge gelegen aan een zeegat wat zeer gunstig was voor de handel. Brugge kreeg in 1128 stadrechten, toen werden ook nieuwe muren en grachten ter verdediging gebouwd. Het zeegat naar Brugge slibte langzaam dicht, maar een storm zorgde ervoor dat deze open bleef.

Brugge had ook een ligging op het kruispunt van de Hanze. In de 12e eeuw kwam ook het wol opzetten, er kwamen namelijk wolweverijen en er werd veel gehandeld met wol vooral met Engeland en Schotland. In 1277 kwamen de eerste schepen van Genua aan in de haven van Brugge. Dit had niet alleen het voordeel dat er meer handel kwam in kruiden en specerijen maar Brugge leerde ook veel over financiële en commerciële tactieken. De haven van Brugge verwelkomde buitenlandse handelaren van harte, dit zorgde namelijk voor meer verschillende handelsgebieden. De rijkdom van de stad gaf ook onrust onder de bevolking. Hierdoor ontstonden er conflicten in de stad. De bevolking van de stad steunde de graaf van Vlaanderen in de strijd met de Franse overheersers. De graaf van Vlaanderen en de burgers wonnen van de Fransen bij de Guldensporenslag die werd uitgevochten bij Kortrijk. De stad onderhield hierna haar eigen militie die een goede naam kreeg.

Philips de Goede

In de 15e eeuw werd er door Philips de Goede een rechtbank opgericht. Dit trok kunstenaars, bankieren, en andere belangrijke personen uit heel Europa naar de stad. De wevers en spinners van Brugge stonden destijds bekend als de beste van de wereld. Rond 1500 nam de welvaart af en was de gouden tijd voor Brugge afgelopen, Antwerpen nam namelijk de rol van Brugge als groot economisch centrum over. Ook de beroemde weefindustrie van de stad nam af, er werd nog wel geprobeerd dit te herstellen maar dat lukte niet. Ook werd er geprobeerd de haven te redden, veel vernieuwen moesten ervoor zorgen dat de haven weer belangrijk werd maar Antwerpen bleef belangrijker. Er kwam armoede en werkeloosheid. Dit zorgde ervoor dat het inwonersaantal van 200.000 naar 50.000 daalde.

In de tweede helft van de 19e eeuw kwam het toerisme heel erg opzetten in Brugge. Er werd namelijk veel aandacht geschonken aan de restauratie van de vele bezienswaardigheden en gebouwen van de stad. Dit heeft geleid dat het toerisme erg is gestegen en er meer geld wordt verdiend. In 2002 is Brugge culturele hoofdstad van Europa geworden.

De bezienswaardigheden

Brugge heeft, zoals hierboven beschreven, veel bezienswaardigheden. Bijvoorbeeld de grote markt van Brugge. Dit is een ontzettend mooi plein, omringd met prachtige gebouwen. Zoals in oude stijl gebouwde woonhuizen en bekende gebouwen zoals het bekende Belfort en het Provinciaal Hof. Brugge staat ook bekend om haar prachtige Onze-Lieve-Vrouwekerk. Deze kerk staat internationaal zeer hoog aangeschreven en dat is ook terecht. Deze kerk is eigenlijk niet te omschrijven en daarom zeker de moeite waard om te bekijken. Naast de vele bezienswaardigheden en musea hangt er ook gewwon een gezellige sfeer in de stad.