Bastogne

Datum plaatsen bericht 10 August 2015
Categorie van het artikel Steden België

Bastogne, ook wel Bastenaken genoemd, is een Belgische stad die vooral bekend staat om de Bastogne koekjes en de slag om Bastogne tijdens de Tweede Wereldoorlog. De plaats ligt in de Belgische Ardennen, binnen de provincie Luxemburg.

De geschiedenis

Voordat de Romeinen de stad overnamen, werd de stad bewoond door een Gallische stam die de Treveri werd genoemd. In 643 kreeg de plaats pas de naam Bastogne. Dit omdat de stad onderdeel werd van het St. Miximin’s abdij. Een eeuw later werd de stad alweer onderdeel van een ander abdij maar behield toen wel gewoon zijn naam. Tijdens de 13e eeuw werd er door Henry VII, de keizer van het heilig Roomse Rijk en graaf van Luxemburg, munten geslagen in Bastogne. In 1332 werden er verdedigingsmuren gebouwd door Jan de Blinde, de zoon van Henry VII. Een deel van die muren bestaat tegenwoordig nog steeds en word de Port de Trèves genoemd.

Jan de Blinde

In 1516 werd Bastogne, samen met de rest van Bourgondië, onderdeel van de Spaanse kroon. De stad kreeg in deze periode veel te verduren, de muren die Jan de Blinde werden gebouwd bleken in deze tijd van grote waarde te zijn. Na deze zware periode begon de stad op te bloeien, dit was met name het gevolg van de landbouw- en vee beurzen. De muren bewezen in 1602 weer van grote waarde te zijn voor Bastogne, want in dat jaar vielen de Nederlanders namelijk de stad aan. Deze aanval kon vanwege de goede muren afgeslagen worden. In 1688 werden de muren echter afgebroken tijdens de Franse overheersing, dit in opdracht van Lodewijk XIV.

In de 19e eeuw werd België onafhankelijk van Nederland en dit was goed voor de ontwikkeling van Bastogne. De vee beurzen en bosproducten kregen hierdoor namelijk veel meer buitenlandse aandacht en dat zorgde natuurlijk voor meer welvaart. Vanaf dat moment werden er ook veel spoorlijnen aangelegd zodat de plaats een betere verbinding had met omliggende steden. De ontwikkeling stopte echter toen de Duitsers in de Eerste Wereldoorlog de stad veroverden.

Bastogne bij veel mensen bekend vanwege de Tweede Wereldoorlog. In September van het jaar 1944 werd de stad namelijk bevrijd door de geallieerden. Dit duurde echter niet lang omdat de Duitsers een paar maanden later terugvochten en de stad weer overnamen. Hitler wilde namelijk de controle over de Ardennen weer terug en zette daar dan ook veel manschappen en materiaal voor in. Op 26 december werd de stad, onder leiding van generaal Patton, voorgoed door de Amerikanen bevrijd.

De bezienswaardigheden

Bastogne is een erg aantrekkelijke stad om te bezoeken. De stad ligt namelijk midden in de prachtige omgeving van de Ardennen, een gebied dat zeer geschikt is voor verschillende buitenactiviteiten. Ook staat de stad zelf als zeer gezellig bekend. Bastogne is ook erg rijk aan musea over de Tweede Wereldoorlog, voor liefhebbers is dat natuurlijk ontzettend leuk en interessant om te bekijken. Ook zijn er tours te boeken die je meenemen naar historische plekken waar wordt verteld over de gebeurtenissen. Bastogne is dus een stad met een rijke historie waar, vooral van de Tweede Wereldoorlog, nog steeds veel van te merken is.