Regionaal Natuurpark De Camargue

Datum plaatsen bericht 16 June 2017
Categorie van het artikel Natuurparken

Wanneer je op vakantie bent in het zuiden van Frankrijk, is er natuurlijk een groot aantal steden dat je kunt bezoeken. Denk bijvoorbeeld aan Marseille, Montepellier en Nice. Het is uiteraard erg leuk om deze steden voor een dag te bezoeken. Maar wanneer je bent uitgekeken op de drukte in de stad en opzoek bent naar rust en vrijheid, dan is het natuurgebied van Camargue een echte uitkomst.

De Camargue ligt in het zuiden van Frankrijk en grenst aan de Middellandse Zee. Het is te kenmerken als een moerasgebied, maar is bij toeristen meer bekend als het gebied waar de roze flamingo’s, zwarte stieren en grijswitte paarden te zien zijn. Daarnaast is het ook een plek waar onder andere wijngaarden te vinden zijn. Het gebied van de Camargue kan gezien worden als een eiland, omdat het van het vaste land wordt gescheiden door vertakkingen van de rivier de Rhône. Er zijn slechts 2 dorpen gevestigd in het gebied, die samen nog geen 7.500 inwoners hebben.

Je kunt twee hoofdcategorieën onderscheiden van wat er allemaal gedaan kan worden in de Camargue, namelijk natuur en landschap en cultuur en monumenten.

Natuur en landschap

Zoals hierboven al staat, is er een aantal bijzondere dieren te zien. De wilde flamingo’s zijn voornamelijk in de avond goed waar te nemen, wanneer ze opzoek zijn naar voedsel. Ze staan embleem voor de regio, want het is de enige plek in Frankrijk waar ze in het wild voorkomen. De zwarte stieren die hier rondlopen worden gefokt voor hun vlees. Dat vlees is dan weer terug te vinden op de menukaarten van de meeste restaurant in de omgeving. De grijswitte paarden leven in het wild en zijn erg bijzonder om te zien.

Als je van een zonnige vakantie houdt, is de Camargue ook een fantastische bestemming. De zon schijnt er veel en dat maakt het erg aantrekkelijk om lekkere fietstochten te maken. Het mooiste is dat dat uitstekend kan! Door de grote oppervlakte van het gebied (namelijk 750km2), zijn er veel verschillende routes te volgen.

Cultuur en monumenten

De stenen muur van Aigues-Mortes
In en rondom het gebied van de Camargue kun je een aantal bijzondere plaatsen bezoeken waar mooie dingen te zien zijn. Neem bijvoorbeeld St. Gilles, een dorpje nét buiten het natuurgebied. Er hangt een typische Franse sfeer en er is veel te zien wat betreft de geschiedenis van Frankrijk. Een andere plaats die je bezocht moet hebben is Aigues-Mortes. Maak hier bijvoorbeeld mooie foto’s van de stenen muur die de stad omringt of van de gotische kerk ‘’Notre-Dame-des-Sablons’’ en geniet weer van de authentieke gebouwen die er staan.

De Camargue staat naast het mooie natuurgebied ook bekend om de jaarlijkse stierengevechten die er worden georganiseerd. Niet iedereen is er een fan van, maar voor wie wil, kan in de zomer naar de arena’s van Arles en Nîmes gaan. Buiten de gevechten om worden er overigens grote feesten georganiseerd.

Lekker eten kan natuurlijk ook in de regio. De lokale restaurants hebben vaak een goede menukaart, waar onder andere veel vis op staat. Maar ook het bovengenoemde stierenvlees is een echte aanrader.