Het bijzondere Scandinavië

Datum plaatsen bericht 2 January 2015
Categorie van het artikel Bestemmingen

Scandinavië heeft verschillende definities. Je kan er Denemarken, Noorwegen en Zweden mee bedoelen, maar soms worden ook Finland en Groenland tot Scandinavië gerekend. Ik wil jullie graag vertellen over de eerste drie landen. Denemarken ligt natuurlijk het dichtst bij Nederland, maar het landschap is toch al erg anders. Noorwegen en Zweden zijn nog een stukje bijzonderder en zeer de moeite waard als vakantiebestemming.

Een strand in DenemarkenDenemarken is het land dat grenst aan Duitsland. Sterker nog,het vasteland Jutland isdeels Duits en deels Deens. In dit deel, Jutland, ligt aan de westkant de Waddenzee. Vanuit Nederland loopt het helemaal door, en hier in het noorden is het een beschermd natuurpark. Je kan hier lekker naar het strand maar ook zeehonden spotten en wadlopen. De andere kant van het eiland grenst aan de Oostzee. Tussen de twee kustgebieden in kan je heerlijk wandelen maar er zijn ook veel meren, eigenlijk zit de waterliefhebber overal in Scandinavië goed.

Ook de rest van Denemarken is mooi, je kan natuurlijk naar Kopenhagen of naar Legoland. Een attractiepark in het teken van het speelgoed, dat zeker ook leuk is voor de oudere bezoekers. Denemarken heeft meerdere eilanden, elk met hun eigen landschap. Wil je graag ontspannen fietsen dan kan je naar Lolland, dit eiland is erg vlak.

Zwemmen in een meer in NoorwegenZelf ben ik vorig jaar naar Noorwegen geweest. Een rondreis van Oslo met een lus naar boven en eindigend in Bergen. Noorwegen is weids, groen, heuvelachtig en er zijn bijzonder veel watervallen. Er zijn natuurlijk de grote steden, maar ook veel kleine plaatsjes zijn erg leuk. Zoals Stalheim, een plaatsje met een openluchtmuseum. Je hebt hier een prachtig uitzicht op de kloof tussen twee bergen en je pikt gelijk wat mee van de Noorse geschiedenis. Sowieso zijn er veel mooie plekken waar nog historische Staafkerken te zien zijn, zoals in Borgund.

Ik kan me voorstellen dat je denkt: het echte karakteristieke Noorwegen is in het noorden van het land te vinden. Dit dacht ik eerst ook, maar ook zuidelijk is het al prachtig. De Fjorden zijn overal te vinden, zoals bij Stavanger het Lysefjord. Noorwegen is natuurlijk een langgestrekt land, zo ligt het plaatsje Flåm nog steeds in het zuiden van het land maar toch een stuk noordelijker. Dit kleine plaatsje is bekend vanwege de Flåmbaan, oftewel de treinrit die vrij steil omhoog gaat. Ik heb dit reisje ook gemaakt, en het is echt heel mooi. Tussendoor kan je bij een indrukwekkende waterval uitstappen en even echt het uitzicht in je opnemen. Daarna ga je weer verder en vervolgens weer terug door een prachtig landschap.

Kanoën op een meer in ZwedenEen land wat nog op mijn verlanglijstje staat om te bezoeken, is Zweden. Ik hoor altijd erg positieve verhalen. De stad Stockholm, de vriendelijke mensen, de alweer prachtige natuur. Het is er heerlijk rustig en toch kan je genieten van een complete vakantie. Malmö is een multiculturele en moderne stad, en ook makkelijk te bezoeken als je bijvoorbeeld in Kopenhagen bent. Van modern naar historie, er zijn ook vele kastelen en zelfs prehistorische rotstekeningen, namelijk die van Tanum.

Door: Ellen Santen

Vind je dit artikel interresant? Deel het dan met anderen: