Campings aan zee en strand in Italië

Italië Campings aan zee in Adriatische Kust Campings aan zee in Bloemenrivièra Campings aan zee in Calabria Campings aan zee in Campania Campings aan zee in Lazio Campings aan zee in Le Marche - Abruzzo Campings aan zee in Puglia Campings aan zee in Sardinië Campings aan zee in Sicilië Campings aan zee in Toscane - Elba
* Alleen gebieden met aanbod zijn klikbaar.
Zin in een vakantie aan de kust van Italië? In ons overzicht van 136 campings vindt u aanbod van o.a. staanplaatsen, ingerichte tenten, stacaravans en glamping accommodaties.

Italië wordt voor een groot deel omgeven door water en met name door de Middellandse Zee, de Tyrreense Zee, de Ionische Zee en de Adriatische Zee. De totale lengte van de kustlijn is 7600 km. In totaal zijn er 3766 kleine en grotere eilanden onderdeel van Italië. De meest bekende zijn Elba, Sardinië en Sicilië.

We maken een reisje langs de kust, te beginnen met de westkant van Italië, de kust aan de Ligurische Zee en met name het westelijke deel daarvan: de Bloemenrivièra ofwel Riviera dei Fiori. Er wordt gezegd dat hier de schoonste en mooiste stranden van Italië te vinden zijn maar ook in het iets zuidelijker gelegen Toscane vindt u prachtige brede zandstranden. Het is overigens niet zo dat de hele 400 km lange Toscaanse kustlijn uit zandstrand bestaat. Er zijn ook gedeelten met rotsen, bossen en duinen maar er is nog steeds heel veel strand beschikbaar.

Meer zuidelijk, in Lazio, wisselen veel toeristen dagen van strand af met bezoeken aan het prachtige Rome. In feite wordt een strandvakantie gecombineerd met een cultuurvakantie.

In Campania zijn er zowel zand-, kiezel- als rotstranden. Zijn in het noorden de stranden nog breed en vlak, in het zuiden zijn het vaak kleine, knusse strandjes die verscholen liggen tussen de kliffen. Ook de beroemde Costa Amalfitana ligt in Campania.

Helemaal in zuiden van Italië, in Calabria en Basilicata, is er geen massatoerisme en is de kust vaak nog ongerept. Hier worden schitterende stranden afgewisseld met bergen en kliffen. Het ontzettend heldere, blauwe zeewater van de Tyrreense en Ionische Zee is echt bijzonder. Hetzelfde geldt voor de regio Puglia, gelegen in de hak van de Italiaanse laars. Ook hier kunt u genieten van de rust, cultuur en een kustlijn met mooie stranden en grille rotsen.

We gaan aan de oostkant van de laars, aan de kant van de Adriatische zee weer naar het noorden boven en komen aan in Abruzzo. De zandstranden bij Francavilla en Pescara zijn hier erg populair. Abbruzzo is nog steeds niet ontdekt door het grote publiek, dus het overgrote deel van de badgasten zijn Italianen.

Langs de ruim 170 kilometer lange kust van het wat noordelijke gelegen Le Marche bevinden zich zowel grote als kleine badplaatsen. Hier zijn vanzelfsprekend ook de mooiste stranden te vinden. Onder Ancona, in het natuurgebied van Monte Conero, bestaat de kust uit kliffen en rotsen waar u kunt genieten van spectaculaire uitzichten. Daarnaast zijn er ook mooie stranden om te zonnen en zwemmen.

De stranden in Emilia-Romagna, Veneto en Friuli zijn al jaren populair bij de Italianen zelf, maar ook de bij vele Nederlanders die er jaarlijks komen. De brede zandstranden lopen vaak langzaam af in zee, hierdoor zijn de stranden aan de Adriatische kust erg kindvriendelijk. In Emilia-Romagna zijn veel campings te vinden bij bekende badplaatsen zoals Rimini en Cesenatico. In Veneto geldt hetzelfde voor levendige plaatsen als Cavallino, Lido di Jesolo en Sottomarina.

Tenslotte de eilanden Elba, Sardinië en Sicilië. Op Elba bevinden zich zowel zand- als fijne kiezelstranden en aan de kust van Sardinië vindt u naast lange zandstranden ook stukken met grotten en baaien. De stranden aan de bekende Costa Smeralda zijn populair en druk bezocht. Veel van de stranden op Sicilië zijn kiezelstranden maar er zijn ook zandstranden, bijvoorbeeld bij Selinunte.