Maastricht

Datum plaatsen bericht 24 May 2015
Categorie van het artikel Steden Nederland

Maastricht is de hoofdstad van Limburg, ook ligt de stad aan de rivier de Maas en aan de voet van de Sint-Pietersberg. De gezellige sfeer en mooie bezienswaardigheden maakt Maastricht erg populiar bij toeristen. Bij verblijf op een camping in de omgeving kunnen we een bezoek aan deze stad dan ook erg aanraden.

De geschiedenis

Maastricht hoort bij de oudste steden van Nederland, de plek waar de stad zich nu bevindt is namelijk al 20 eeuwen bewoond. Maastricht zelf is ontstaan doordat de Romeinen een brug over de Maas hebben gebouwd. Bij deze brug ontstond een nederzetting die door de jaren heen uit zou groeien tot de stad van vandaag.

In de middeleeuwen komt Maastricht steeds vaker in documentatie voor. Uit deze bronnen blijkt dat Maastricht in de middeleeuwen al een redelijk grote en welvarende stad was waar het Christendom al vroeg zijn intrede heeft gemaakt. Ook werd in de Merovingische tijd al eigen munten geslagen en werd er moest er tol worden betaalt. In 881 kreeg Maastricht te maken met de Vikingen en plunderingen.

Karel de Stoute

De 11e en de 12e eeuw waren welvarende eeuwen voor Maastricht, er kwam namelijk een enorme groei op gebied van cultuur. Maastrichtse kapittels begonnen toen namelijk met het bouwen van grote bouwcampagnes, hierbij wilden de mensen elkaar overtreffen. Rond 1400 werd Maastricht onderdeel van het hertogdom Bourgondië. Karel de Stoute, Karel V en Philips II hebben allemaal in het Brabants gouvernement overnacht dat in Maastricht staat, maar Maastricht heeft nooit officieel stadrechten gekregen. Wel heeft de stad in de voorgaande eeuwen toestemming gekregen om een stenen ommuring, een tweede stenen ommuring en een brug te bouwen. In de middeleeuwen was Maastricht ook belangrijk op het gebied van de religie.

In de 16e eeuw hoorde Maastricht bij de grootste steden van de Nederlanden. De godsdiensten begonnen echter wel steeds meer een probleem te worden, in 1535 werden er 15 ketters op de brandstapel gegooid. In 1566 begon de beeldenstorm en ook Maastricht werd hierdoor geraakt. Vanaf dit moment hield de bloeiperiode op en nam de armoede het over. In 1579 werd Maastricht veroverd door Alexander Farnese, die later de graaf van Parma zou worden. Hiermee begon het opnieuw katholiek worden van Maastricht. In 1632 veroverde Frederik Hendrik van Oranje de stad weer, en werd Maastricht weer onderdeel van de protestantse Nederlanden. Door de vredesvoorwaarden kwam er godsdienstvrijheid, maar die werden na korte tijd weer afgenomen door de Fransen toen ze Maastricht veroverden. Dit was in de periode van 1673 tot 1678, later in de periode 1747 tot 1748 veroverden ze de stad opnieuw.

De Fransen hebben Maastricht meerdere keren veroverd

Op 4 november 1794 was het weer zover, de Fransen namen alweer Maastricht in en regeerden de stad tot 1814. Tijdens deze tijd zijn kerken en kapittels opgeheven, werden waardevolle schatten door de Fransen verkocht en er werden instellingen voor de zorg opgeheven. Kortom, het was een slechte tijd voor de stad. Op 1 augustus 1814 werd Maastricht hoofdstad van de provincie Limburg in het Koninkrijk der Nederlanden. In deze 19e eeuw ontwikkelde de stad zich als een industriestad, maar de stad had zeer slechte woonomstandigheden. Hierdoor werd het een vieze stad met een hoge kindersterfte en veel armoede. Pas in 1867 werd buiten de stadmuur gebouwd en werden omliggende gemeenten geannexeerd waardoor er meer ruimte kwam. In de 19e eeuw was Maastricht nog heel erg Frans, de rijkere mensen beheersten het Nederlands niet eens en ook de gewone burgers spraken meestal Frans.

Toen tijdens de Tweede Wereldoorlog de Duitsers Maastricht binnen wilden vallen, blies het Maastrichtse garnizoen de Wilhelminabrug op om de Duitse opmars te vertragen. Na de oorlog begon de stad ontzettend te groeien. Er werden veel nieuwbouwwijken gebouwd en weer werden er nieuwe gemeenten geannexeerd. In 1974 kwam er een universiteit, iets dat zeer goed was voor de stad. Dit zorgde namelijk voor een verschillende bevolkingssamenstelling en waren het niet meer alleen arbeiders als bevolking. Dit aantal liep sowieso al terug omdat de dienstensector in de stad ook groter werd.

De bezienswaardigheden

Tegenwoordig wordt Maastricht veel bezocht door binnenlandse en buitenlandse toeristen. De stad heeft vergeleken met de rest van Nederland een paar heuvels waar je veel buitenactiviteiten kan beoefenen. Ook de stad zelf is erg aantrekkelijk. Maastricht heeft namelijk een gezellige sfeer en mooie bezienswaardigheden. Een voorbeeld is de Sint-Servaasbasiliek, deze basiliek staat in de top 100 van bezienswaardigheden van Nederland. Ook is de basiliek omringd door drie pleinen waaronder het Vrijthof. Het Vrijthof is de grootste en bekendste plein van Maastricht en is bekend om de monumenten die er staan. Op dit plein zijn vroeger der brandstapels voor ketters gehouden en andere indrukwekkende gebeurtenissen. Naast het plein en de Basiliek zijn er nog veel meer bezienswaardigheden in Maastricht waaronder de Helpoort en de Bisschopsmolen.