Keulen

Datum plaatsen bericht 15 April 2015
Categorie van het artikel Steden Duitsland

Keulen, ook wel Köln of Cologne genoemd, ligt in de deelstaat Noordrijn-Westfalen en is de op drie na grootste stad van Duitsland. De stad ligt aan beide zijden van de rivier de Rijn. Het is een belangrijk cultureel centrum voor het Rijnland. De stad is namelijk thuis van veel musea en galeries. Grote toeristische trekpleister van de stad is de schitterende Dom.

De geschiedenis

De Romeinen hebben 50 na Christus een dorp gebouwd aan de Rijn met de naam Colonia. Dit dorp is uiteindelijk uitgegroeid tot de stad die het vandaag de dag is. Er zijn nog steeds Romeinse overblijfselen te zien in de stad. In 310 werd onder keizer Constantijn een brug over de Rijn gebouwd. In Keulen woonden Romeinse keizerlijke gouverneurs. De stad werd één van de belangrijkste handels en productiecentra van het Romeinse Rijk dat ten Noorden van de Alpen lag.

In de vroege middeleeuwen was de stad onderdeel van Austrasië dat binnen het Frankische Rijk viel. Sinds de Romeinse tijd was Keulen al een bisschopdom maar in 795 werd het gepromoveerd tot aartsbisschop. In 953 werd aartsbisschop Bruno door zijn broer Koning Otto I aangesteld als hertog. Tegen het einde van de 12e eeuw was het aartsbisdom van Keulen één van de zeven keurvorsten in het Heilig Roomse Rijk.

Keulen in 1411

In 1288 won de stad zijn strijd met de aartsbisschoppen met de slag van Woeringen. Dit zorgde ervoor dat de stad vanaf dat moment een vrije stad was. De stad was al heel belangrijk voor de economie en politiek maar werd vanaf 1164 ook belangrijk als de bedevaartsplaats. Toen zijn namelijk de relikwieën van de 3 wijzen naar de kathedraal van Keulen gebracht. De groei van de stad kwam voornamelijk door de gunstige ligging aan de Rijn en aan een belangrijke handelsroute van Oost naar West Europa.

Als vrije stad in het Heilig Roomse Rijk had de stad de recht en de plicht om een eigen leger te onderhouden. Doordat het leger van Keulen rode kleren had, werden ze de Rote Funken genoemd. De vrije stad Keulen mag niet worden verward met het aartsbisschop Keulen.

Keulen verloor zijn vrijheid in de Franse periode. Alle gebieden van het Heilig Roomse Rijk ten Oosten van de Rijn werden namelijk ingenomen door het Franse Rijk. In 1815 werd het Congres van Wenen gehouden waardoor Keulen werd ingelijfd bij het Koninkrijk Pruisen. Hierna werd de stad het centrum van het conflict tussen het Rooms-katholieke Rijnland en het voor grotendeels protestantse Pruisen.

In de 19e en 20e eeuw lijfde Keulen veel omliggende plaatsen in waardoor de stad flink begon te groeien. Daarnaast heeft de industrialisatie hier ook flink aan mee geholpen. Tijdens de Republiek van Weimar begon de stad zich nog verder te ontwikkelen. Zo gingen zaken als het openbaar bestuur, de huizenbouw en sociale zaken allemaal vooruit. Andere steden volgden het goede voorbeeld van de stad. Ook mocht Keulen in die tijd de Olympische Spelen organiseren.

Keulen werd in de oorlog zwaar getroffen

Tijdens de verkiezingen in1933 won de nazi partij. De partij liet communisten en sociaal democraten arresteren. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zelf was Keulen een militair gebied. De stad was thuisbasis van het 211e infanterie Regiment en het 26e artillerie Regiment. Tijdens de oorlog is Keulen zeer zwaar gebombardeerd en werd het centrum van de stad bijna volledig weggevaagd en kwamen en 20.000 mensen om het leven. Tegen het eind van de oorlog was de bevolking van de stad met 95% afgenomen. Dit niet omdat de meeste mensen waren omgekomen bij de bombardementen maar omdat ze werden geëvacueerd. De Duitsers hebben alle 11.000 Joden die voor de oorlog in de stad leefden vermoord of gedeporteerd.

De bezienswaardigheden

De stad heeft prachtige plekken om te bezichtigen. De Dom van Keulen is daar natuurlijk het absolute voorbeeld van. Deze Dom staat bekend als één van de mooiste en grootste ter wereld. Niet alleen de buitenkant is mooi maar ook het interieur is werkelijk prachtig. De torens van de Dom zijn ook toegankelijk. Vanuit deze torens heeft u een prachtig uitzicht over de hele stad. Rondom de Dom ligt de Altstadt. Dit is een mooi historisch stukje binnenstad met veel gezellige winkelstraatjes en terrasjes. Hier zijn ook verschillende musea te vinden. Ondanks de vele verwoestingen in de Tweede Wereldoorlog zijn er nog veel meer historische gebouwen en mooie plekken te bezichtigen.