Bremen

Datum plaatsen bericht 8 April 2015
Categorie van het artikel Steden Duitsland

Bremen vormt samen met Bremerhaven de Vrije Hanzestad Bremen en vormt daarmee een eigen deelstaat. De deelstaat ligt in Noord-Duitsland. Bremen en Bremerhaven liggen 60 kilometer van elkaar af, maar liggen wel beiden aan de rivier de Wezer. Een deel van de historische bouwwerken is in de oorlog is verwoest maar in vergelijking met andere Duitse steden is er veel historie bewaard gebleven.

De geschiedenis

Kerstening

Op de plaats waar Bremen nu ligt zijn sporen van menselijke aanwezigheid gevonden die dateren uit 12.000 voor Christus. Wanneer de stad zelf is gesticht is niet bekend. Bremen werd voor het eerst in bronnen genoemd in 782, vijf jaar later maakte Karel de Grote er een bisdom van. De stad werd een belangrijk punt voor de kerstening van de Germanen . Kerstening is het bekeren van een grote groep mensen tot het Christendom. Het werd daardoor voor de Germanen ook verboden hun god, Odin, te aanbidden. In 848 werd het bisdom samengevoegd met die van Hamburg, samen werd het het bisdom Hamburg-Bremen. Na de samenvoeging werd de kerstening nog groter.

In 1032 werden de eerste stadsmuren om de stad gebouwd. Rond deze tijd begon de handel met Engeland, Noorwegen en Nederland te groeien, dus er moest ook verdediging zijn. De stad was officieel onafhankelijk met een eigen bestuur en rechtssysteem, maar helemaal onafhankelijk waren ze eigenlijk niet. Zo mocht de inwoners geen eigen religie kiezen en werden ze gedwongen belasting te betalen aan de prinsaartsbisschoppen.

In 1260 is de stad toegetreden tot de Hanze en rond 1350 heeft de stad het aantal van 20.000 inwoners bereikt. Bremen stond toen bekend om de Hansekogge, handelsschepen die veel in Bremen werden gemaakt. In 1365 braken er rellen uit omdat er extra belasting moest worden betaald over het losgeld. De gemeenteraad nam maatregelen en vergoot veel bloed. Albert II probeerde te profiteren van de rel tussen de gemeenteraad en de gilden. Leden van gilden hadden enkele leden van de gemeenteraad de stad uit gedreven waarop Alberts' troepen, met de hulp van burgers, de stad binnen vielen. Het leek een vrijwel onmogelijk missie maar het is ze toch gelukt. Er werd eennieuwe gemeenteraad benoemd en Albert ontving een enorm bedrag als dank voor zijn hulp.

Het stadhuis met de Kathedraal in Bremen

In de 16e eeuw ging de protestantse reformatie door Noord-Duitsland. In 1532 werd een katholieke mis in de Kathedraal onderbroken door een groep burgers die vervolgens vroegen om een Protestantse mis. Deze reformatie voltrok zich snel en in 1547 was het merendeel van de bevolking al protestant geworden. De Nederlandse predikant Albert Rizaeus, ook wel Harderberg genoemd, werd de eerste kathedrale predikant van de Protestantse geloofsovertuiging. Later werd Bremen Calvinistisch en de Lutherse leden van de gemeenteraad, burgers en predikanten moesten de stad uit. Toen de dertigjarige oorlog uitbrak verklaarde Bremen al snel haar neutraliteit. De tachtigjarige oorlog was destijds ook gaande en de Zeven Verenigde Nederlanden waren op dat moment in oorlog met de Spanjaarden. De Nederlanden vroegen nog wel om hulp van Bremen, omdat ze allebei Calvinistisch waren, maar Bremen weigerde en begon aan haar eigen verdediging te werken.

In 1811 kwam Napoleon met zijn leger Bremen veroveren maar deze heerschappij heeft niet lang geduurd. In 1813 trok Napoleon zich alweer terug. In het Congres van Wenen werd besloten dat Bremen een soevereine staat mocht blijven. Tijdens de eerste en tweede Wereldoorlog kreeg Bremen te maken met bombardementen. In de Tweede Wereldoorlog is Bremen bevrijd door de Britten, het viel na de bevrijding ook in de Britse Zone.

De bezienswaardigheden

Tegenwoordig is Bremen weer opgebouwd en heeft het een universiteit die bij de 11 "Elite universiteiten" van Duitsland hoort. Ook is er vergeleken met andere Duitse steden veel historie overgebleven. Zo is het het zeker waard om het stadhuis met de Kathedraal te bezoeken die beide aan hetzelfde plein liggen. Bremen echt bekend om de Bremer stadsmuzikanten. De sprookjes zijn al in de middeleeuwen bekend geworden en zijn later door de Gebroeders Grimm opgeschreven. Ook de St. Petri Dom is erg mooi. Deze dom is alle dagen geopend en er is tevens een museum met graven van oude bisschoppen van Bremen. Natuurlijk is er nog veel meer te bezichtigen in de stad en is de stad zeker het bezoeken waard.